В Угорщині створили тротуарну плитку для вироблення сонячної енергії

Угорський стартап Platio вирішив перетворити тротуари в генератори сонячної енергії, наклавши сонячні колектори з загартованого скла на литі форми з переробленого пластику. Бруківка складається, як пазли Lego, і виробляє 160 Вт чистої енергії на квадратний метр.

Хоча багато екпертів стверджують, що ідея створення сонячних доріг і тротуарів малоефективна і більшість проектів такого типу зазнають невдачі, спроби ентузіастів в цій області не припиняються. Чого вартий тільки Solar Roadways, який кілька років тому зібрав 2 млн. $ на створення доріг з сонячних панелей в США.

Команда інженерів і архітекторів з Угорщини вирішила використовувати систему твердих сонячних панелей, накладених на пластикову підкладку, яка забезпечує міцність панелей, коли по них будуть ходити люди, чи їздити машини, а також забезпечила їх надійне кріплення. Електричні дроти всередині панелей забезпечують безшовне з’єднання, а також, гарантують, що ви можете розмістити їх і забути про них. Плитка Platio не використовує традиційний матеріал (наприклад камінь, гравій, цемент і деревину) або будь-які інші природні ресурси, щоб вибудовувати середовище проживання людини, а використовує пластикову і іншу вторинну сиировину.

На старті проект Platio зібрав 70000 $ на розробку, і вже продав понад 150 кв.м. сонячної плитки для своїх пілотних проектів.

-  Засновниками стали друзі дитинства і ентузіасти екологічно чистих технологій, - розповідає інженер-механік Імре Жижак. - Два роки тому, коли ми всі переїхали в Будапешт, ми почали тусуватися знову і зрозуміли, що маючи досвід в дуже різних областях, ми працюємо разом ефективно. Ми започаткували цей проект два роки тому, і заснували компанію Platio рік тому.

Вперше зі своїм прототипом проект вийшов на виставці Smart City Expo, де команда вже представила продукт для досвідчених клієнтів. Це захоплююча спроба зробити вільну енергію і в той же час зменшити кількість відходів і, як пише команда - це “альтернатива пригнічують звичайних елементів мощення.”

Если вы ищите качественную красивую тротуарную плитку в Запорожье, ее выгодно вы сможете заказать на сайте vashdvorik.com.ua.