Як навесні привести в порядок водойму

Штучна водойма з приходом весни потребує генерального прибирання і ретельної підготовки, щоб радувати своєю красою і встановленим біобалансом весь наступний теплий сезон.

Загальні рекомендації

- У рослин, які перенесли зимівлю у водоймі, видаляють мертві стебла і листя. Високорослі трави і глибоководні рослини обрізають до висоти 15-20 см, зберігаючи молоді пагони.

- Забирають опале листя навколо води, утворену тину на дні усувають за допомогою сифона. Велика кількість осілої органіки стає ідеальним місцем для проживання шкідливих мікроорганізмів, які харчуються кореневищами водяних рослин.

- Як мінімум 1/3 об’єму ставка повинна залишатися вільною. Якщо посадити занадто багато саджанців, то вже через місяць доведеться їх проріджувати.

Як висаджувати плаваючі рослини

Кількість зелені на поверхні повинна бути помірною, оскільки вона значно перегороджує ріст інших рослин на дні і стінках ставка. Азоллу можна повертати в ставок в квітні, до кінця весни виникне необхідність в проріджуванні цієї крихітної папороті. Якщо в ставку росте водяний горіх, то він, швидше за все, вже подбав про розмноження: ранньою весною рогульник проростає з плодів, що лежать на дні, а на початку травня формується нове стебло. Бруньки водокраса можна опускати в воду в перших числах квітня: ця крихта не боїться холоду. Пістію повертають у водойму тоді, коли температура в ній вже перестає опускатися нижче 15 ° С. Якщо ставок на зиму спустошується, і бруньки тілоріза зимують в банці, то вже в перші теплі деньки їх можна повернути назад у водойму.

Посадка глибоководних рослин

У міру розвитку глибоководні рослини зміцнюють дно, усуваючи надлишковий мул і підтримуючи температуру води. Кореневища кубушки можна садити відразу в грунт в кінці квітня - на початку травня, але набагато зручніше розміщувати їх в спеціальних контейнерах (пластикових ємностях або синтетичних конвертах). Їх легко висаджувати в землю, вони компактні, що дозволяє змінювати композицію з рослин в подальшому, переставляючи контейнери. Для посадки кубушки в ємності береться спеціальний глинистий грунт з додаванням перегною. Частина коренів рослини повинна залишатися на поверхні, їх можна злегка придавити камінням.

Латаття висаджують з травня по червень. Рекомендується розміщувати їх в пластикових ємностях об’ємом більше 5 л. Під коріння можна покласти невеликі кульки з органічним добривом, зверху грунт присипають галькою. Заглиблення залежить від сорту латаття, але що ідентично для всіх: не можна заглиблювати точку росту. У перші тижні латаття залишають на мілководді, а з появою зміцнілих листя переносять на глибину.

Посадка прибережних рослин

Ці рослини потребують постійно вологого грунту. Вахту висаджують в щільних контейнерах з дренажем на дні, грунт зверху зміцнюють тонким шаром густого жирної глини. Горець зміїний висаджують прямо в землю, а земноводний - в горщик на глибину до 0,5 м. Час посадки цих рослин - середина квітня.

Їжачоголівник можна сіяти насінням ранньою весною у вологий грунт або контейнери, які залишають на дрібній глибині. З моменту проростання насіння до формування перших листів проходить не менше одного місяця. Висадка кореневищ також проводиться в цю пору, їх заглиблюють на 8-10 см.

Вже через кілька тижнів можна побачити результат плідної праці: придонні рослини формують кореневу систему і випускають нові стебла, поверхня ставка поступово покривається зеленню, а на водну гладь падає тінь від рослин на березі.

Искусственный водоем - это сложная ландшафтная система, требующая особого ухода. И чтобы вода в нем всегда была чистая, пригодная для жизнедеятельности флоры и фауны, стоит заказать фильтр для пруда, а также другое полезное оборудование и аксессуары в интернет-магазине zoocool.com.ua.