Стрес на робочому місці: що робити, щоб менше хвилюватися

Багато людей постійно страждають від стресу на робочому місці. Це може перерости в тривожний розлад і інші проблеми зі здоров'ям - зниження імунітету або хвороби серця. Однак ні для кого не секрет, що багато хто вже змирилися з таким станом справ. Психологи пропонують ряд простих технік, які допоможуть знизити рівень стресу у трудовому житті.

Одним з найпростіших способів зменшити стрес є глибоке і повільне дихання. Після напруженої зустрічі або неприємного дзвінка потрібно обов’язково зробити перерву, щоб відновити рівновагу за допомогою дихальних вправ. Одна з них - спочатку п’ять секунд вдихати, потім на п’ять секунд затримати дихання і п’ять секунд видихати через ніс.

Не менш важливі здорове, повноцінне харчування і сон. Голод часто призводить до головного болю, а недосип викликає стільки ж стресу, скільки невиконаний вчасно проект.

Найбільш поширеними причинами стресу на робочому місці також є конфлікти між колегами, погана організація роботи, численні обов’язки і фізичний дискомфорт.

Розумні вимоги і ухилення від конфліктів

Якщо вимоги роботодавця до вас не дуже зрозумілі, а також якщо він не виконує свої зобов’язання по відношенню до вас, то ви відчуваєте стрес. Ваші обов’язки і відповідальність повинні бути чітко прописані, інакше конфліктів не уникнути. Якщо ви знаходитесь в такій ситуації, то негайно вирушайте до начальника і все проясніть.

При цьому вступати в конфлікт не варто - це погано відіб’ється на вашому емоційному і фізичному стані. Якщо ж конфлікт вас безпосередньо не стосується, але діє вам на нерви, перш ніж втрутитися, щоб допомогти його вирішити, добре подумайте, як це на вас відіб’ється.

Організованість, планування і комфорт

Погано організовані люди часто відчувають стрес на робочому місці: часті запізнення, не виконана вчасно робота - це їхні будні. Тому намагайтеся планувати свій день і ставати відповідальнішими.

Не менший стрес викликає і фізичний дискомфорт: незручне крісло призводить до болю в спині і плечах. При тривалому фізичному дискомфорті створюється постійна незадоволеність умовами роботи. Те ж саме стосується тісноти, шуму, браку свіжого повітря і погане освітлення.

Сьогодні працівник змушений паралельно виконувати багато обов’язків, і все це збільшує стрес. Щоб його знизити, прагніть в один відрізок часу фокусуватися тільки на одній справі, а потім беріться за наступну.

Погуляйте, послухайте музику і відмовтеся від перфекціонізму

Прогулянка в обідню перерву - чудова нагода не тільки подихати повітрям і порухатися, а й вирватися з робочого середовища, особливо якщо ви в цей день сильно напружені. Якщо вийти з офісу на час неможливо, то просто походіть по приміщенню і розімніться.

Якщо вам властивий перфекціонізм, то ви, швидше за все, і на роботі, і вдома відчуваєте ще більший стрес. Зрозумійте, що не все і не завжди виходить ідеально. Будь-хто може помилитися, і не треба себе за це карати. Адже помилки можна виправити, а ви в змозі це зробити, тому не переживайте так сильно.

Музика теж може вам допомогти. Зробіть підбірку з улюблених композицій і слухайте її кожен день. Якщо на роботі це неможливо, то слухайте музику по дорозі додому, вона підніме вам настрій і знизить стрес.

Чуткий опытный психолог в Киеве Елизавета Губарь поможет правильно расставить жизненные приоритеты, активизировать скрытые ресурсы, справиться с фобиями, депрессией и апатией, наладить семейные и корпоративные отношения, а также успешно преодолеть другие проблемные жизненные ситуации.