Основні правила монтажу електропроводки всередині будинку

При всьому різноманітті будівельних робіт, прокладка електропроводки є основною для безпеки житла, так як навіть невелика помилка може призвести як мінімум, до неможливості експлуатації електроприладів і відсутності освітлення в будинку і як максимум - до втрати всього майна в разі пожежі, і до каліцтв і смерті людей при ударі електричним струмом. Тому при монтажі її необхідно неухильно дотримуватися всіх загальноприйняті вимоги безпеки.

Монтуючи електропроводку в будинку, слід дотримуватися кількох основних правил.

1. Прокладати електричні дроти необхідно до початку опоряджувальних робіт і здійснювати цю роботу потрібно відразу у всіх, підготовлених до обробки приміщеннях, щоб уникнути зайвих з’єднань, надставок і скруток проводів. Один з матеріал, з якого виготовляють проводку - алюміній, досить крихкий і при згинанні дроти, на ньому з’являються мікротріщини. При експлуатації проводки це може викликати аварійну ситуацію в електромережі будинку. З цієї причини краще обирати мідну проводку, вона хоч і дорожча, зате надійніша. А замовити надійну кабельно-првідникову продукцію ви зможете на сайті https://vago.ua/cable/.

2. Підготовка докладної схеми-плану монтажу проводки, цю роботу необхідно провести до виклику фахівця-електрика, якому слід доручати монтаж. При складанні плану, необхідно вирішити і відзначити на схемі (це може бути копія плану будинку або квартири), де будуть встановлені електроприлади, світильники і люстри, розрахувати кількість розеток, вимикачів, розподільних коробок, визначити місце їх установки, відзначити ці місця на плані.

3. Готуючи план монтажу, слід розрахувати сумарну потужність кожної з ліній електропроводки, передбачити можливість підключення нових електричних приладів в майбутньому, установку трьохжильного електропроводу, зробити розрахунок необхідного метражу дротів, сумарна потужність однієї лінії не повинна перевищувати 5 кВт.

4. Монтаж електроустановочних пристроїв необхідно проводити таким чином, щоб була можливість вільного доступу до них для обслуговування і ремонту. Вимикачі встановлюються на висоті 0,8 - 1,3 метра від підлоги, поруч із вхідними дверима. Розетки розташовуються максимально близько до електроприладів, з розрахунку 1 розетка на кожні 6 м, для кухні цей параметр - 3 пристрої на 6 м.

5. Прокладка електричних дротів проводиться тільки по горизонталі або вертикально, розташування їх необхідно відзначити на плані, щоб керуватися ним в подальшому і уникнути пошкодження при ремонті або проведенні інших робіт. Зазвичай правильна електропроводка монтується за 40 см і більше від газопроводу і подалі від опалювальних батарей.

6. Прокладання електропроводів слід вести в гладких трубках або гофрованих, які кріпляться до стін. Місця з’єднання проводів, закриваються розподільними коробками. Коробки полегшують доступ до з’єднань і закриваються пластиковими кришками, які маскуються шпалерами або фарбою.