Ідентифікація Барбоса: навіщо собаці потрібен чіп

Ідентифікація собак сьогодні обов'язкова практично у всіх країнах світу і визнана найефективнішою системою зберігання інформації про домашніх тварин. Існують різні способи ідентифікації - від звичайного нашийника з биркою і номером телефону власника, татуювання або клейма до найсучаснішого: підшкірного мікрочіпа.

Згідно з Директивою Європейського Парламенту від 26 травня 2003 року, всі собаки, які перетинають кордони європейських країн, обов’язково повинні бути чіпованими і мати позначки з відповідним кодом у всіх документах. До 3 липня 2011 ще робилися виключення для собак, що мають лише клеймо, але після цієї дати в’їзд до Європи дозволений тільки чіпованих собакам.

І якщо ви до цього часу не провели цю процедуру з вашим домашнім улюбленцем, то майте на увазі, швидке і безболізне чіпування, а також вакцинація собак проводиться у ветеринарній клініці «Лапоус».

Чим мікрочіпи відрізняються від традиційних методів ідентифікації?

- Він містить повну інформацію про собаку.

- Операція по його введенню швидка і не заподіює собаці болю.

- Мікрочіп не схильний до змін. Вибите на шкірі клеймо у вигляді тату з часом погано читається, а бирка на нашийнику може легко загубитися. Мікрочіп же залишається з собакою на все життя, не заважаючи їй і зберігаючи інформацію без ризику втратити її.

Сама процедура введення мікрочіпа займає небагато часу і не заподіює занепокоєння або значного болю собаці. Чіп - стерильна капсула з біосумісного скла, розміром з рисове зернятко. Вона містить унікальний 15-значний код і вводиться підшкірно в область холки або шиї за допомогою спеціального шприца.

Цей 15-значний код також вписується в усі документи собаки - родовід, ветеринарний паспорт - і заноситься в єдину міжнародну базу даних. Щоб зчитати код і отримати інформацію про собаку, досить провести спеціальним сканером вздовж її шиї або холки.

Одна з важливих переваг чіпа - це можливість заявити про свої права на собаку в разі її крадіжки або пропажі, тому що інформація на чіпі повністю підтвердить те, що це ваша собака. Завдяки цьому електронному паспорту було знайдено і повернуто власникам величезне число зниклих собак.

Ще одна важлива перевага чіпування - полегшення процесу реєстрації та обліку собак, ведення документації та збору статистики. Це особливо важливо в умовах великих мегаполісів.

У багатьох європейських країнах вже давно практикується чіпування всіх собак, включаючи бездомних тварин, які перебувають у притулках. Ця процедура стає обов’язковою нарівні зі стерилізацією і допомагає контролювати не тільки кількість собак, але і їх народжуваність.