Агротканина чи агроволокно: що краще купити для мульчування

Агротканина, геотканина, чорне агроволокно, чорний спанбонд, геотекстиль... Для недосвідченого фермера або початківця дачника, який чує ці слова від сусідів або на ринку, може здатися, що мова йде про один і той же чорний матеріалі для мульчування грунту. Однак це не зовсім так.

Потрібна надійна  бензопила? Заходіть сюда, тільки зараз в інтернет-магазині mirmark.com.ua чудові знижки на якісну садово-огородню і побутову техніку, різноманітний інструмент, системи опалення і автономного енергопостачання, товари для відпочинку, спорту і туризму від відомих виробників.

Почнемо з головного: і агротканина і чорне агроволокно і гео-тканина і навіть чорний спанбонд, при укладанні на землю будуть перешкоджати росту бур’янів. Таким чином, захист від бур’янів забезпечується кожним з них. Власне кажучи, це перша причина, по якій і виникла плутанина з назвами. Причина друга полягає в тому, що всі ці матеріали називаються одним загальним терміном - агротекстиль, або, іноді - геотекстиль.

«Текстиль» і «тканина» ніби як синоніми, ось і виходить похідне - агротканина для мульчування. З одного боку все вірно, а з іншого - багатьом покупцям, які телефонують зі словами «мені потрібно купити агротканину і щоб була хороша ціна», в процесі розмови виявляється, що агротканина взагалі-то особливо і не потрібна, а краще купити саме гарне агроволокно. І це правильно, що потрібно знати, для яких цілей Ви плануєте купити цей матеріал. Адже ціна відрізняється практично в два рази! Тому, щоб не переплатити зайвого і купити саме те, що потрібно і присвячений цей матеріал.

Агроволокно і агротканина: так в чому різниця?

Принципова відмінність: агроволокно - це нетканий матеріал. Технологія його виробництва називається спанбонд.

Агротканина - це тканий матеріал великої щільності (90; 100; 120; 130г / м2), який по своїй фактурі «в клітинку» нагадує поліпропіленові «цукрові» мішки, тільки чорного кольору. Саме за рахунок своєї тканинної основи, агротканина володіє набагато більшою міцністю, недосяжною для навіть найміцнішого агроволокна.

Але це зовсім не означає що агротканина краще ніж агроволокно! Це два абсолютно різних матеріали і у них різні сфери застосування.

Мульчування грунту на грядках овочевих і баштанних культурах, а також полуниці.

Для цих цілей якраз і використовується агроволокно, де воно показало свою ефективність. До слова сказати, чорного агроволокна є величезне різноманіття, і воно далеко не все однакове.

Багато хто використовує агротканину для мульчування полуниці. При цьому багато хто це робить елементарно через незнання (що в магазині / на ринку мені продали - то і купив), а багато - за принципом «сусід так вирощує і дуже задоволений».

Варто також відзначити, що полуниця любить легкий пісочний грунт, а агротканина своєю вагою на другий-третій рік цей грунт утрамбовує досить сильно, а це також позначається на врожайності. Хто вирощує полуницю в професійних масштабах, цим фактором може знехтувати, але для приватного використання це важливо.

Резюмуємо: використовувати агротканини для мульчування полуниці звичайно ж можна. Але для дачної ділянки або домашнього господарства, агроволокно (якщо воно якісне) - більш вигідно. Як ми вже говорили, ціна на агротканина майже в три рази вище.

Мульчування грунту на міжряддях овочевих і баштанних культур.

Ось для цих цілей вже краще підійде агротканина. Як говорилося вище, агротканина набагато міцніша і ви по ній можете сміливо ходити практично в будь-якому взутті без ризику пошкодити матеріал. По агроволокні ходити теж можна, але все-таки не бажано: воно для цих цілей не призначене. Тому якщо Ви вирішите замульчувати агроволокном і грядки полуниці і міжряддя - будьте готові до того, що агроволокно на грядці прослужить Вам весь цикл зростання полуниці / суниці, а ось міжряддя протримаються один сезон.

Мудрим рішенням буде покласти на гряди чорне агроволокно, а міжряддя застелити агротканиною.