Про особливості дистанційної освіти

Дистанційне навчання є сучасним видом освіти, що набирає дедалі більшої популярності. Суть дистанційного методу полягає в здійсненні навчального процесу на відстані в режимі реального часу. Учень і вчитель спілкуються за допомогою інтернет-зв'язку, вчитель передає, а учень отримує знання і завдання, здає контрольні роботи. При цьому, викладач може бути віддалений від учня на будь-яку відстань, вони можуть проживати в різних країнах і на різних континентах.

Технології дистанційної освіти

Таке навчання стало можливим завдяки розвитку інтернет-технологій, поширенню електронних засобів зв’язку. Дистанційне навчання відрізняється від очного освітнього процесу методикою проведення занять. І тому, вимагає методичних змін в здійсненні освіти школярів і студентів.

Дистанційні технології в навчанні спираються на наступні методи передачі інформації:

- Електронні підручники і довідники: містять і зберігають інформацію.

- Інтернет: здійснює пересилку будь-яких форм інформації (текст, графіка, відео, фото, звук), двостороннє спілкування у вигляді семінарів, дискусій.

Методи дистанційного навчання

Традиційне навчання школярів і студентів включає лекції, практичні роботи, самостійні дослідження, письмові завдання і усні опитування. По посиланню дистанционное обучение ви дізнаєтесь про навчальний заклад, де успішно поєднують всі ці технології

Системи дистанційної освіти припускають наявність деяких змін в методиках:

- Лекція або подача готової інформації: вимагає певного рівня самодисципліни від учня.

- Самостійне дослідження (реферат): не змінюється, так як в обох випадках (очна освіта або дистанційне) учень надає вчителю результат пошуку або дослідження, який він виконує самостійно.

- Практичні роботи: значно ускладнюються. Вимагають від учителя розробки детальних покрокових інструкцій і поглибленої консультації по виконанню роботи. У ряді випадку здійснення практичних робіт дистанційно стає неможливим.

- Виконання завдань: зміни у формі відправки тексту. Для зручності відправки та отримання завдання застосовуються тести, в яких результат тривалих обчислень може бути позначений вибором одного числа.

- Усне опитування: вимагає від учня самодисципліни, так як опитування на відстані дає можливість користуватися підказками, шпаргалками і іншими засобами, що не допускаються в очному шкільній освіті. Традиційні методи навчання вимагають змін і доповнень для організації навчання за дистанційною технології.

Переваги навчання на відстані

Широке поширення дистанційних видів освіти пояснюється вагомими перевагами віддаленого навчання:

- Можливість організації уроків у важкодоступних районах, для інвалідів та часто хворіючих дітей, можливість навчання в закордонних вузах.

- Можливість повноцінного заочного навчання студентів у ВНЗ.

- Індивідуальний підхід до навчання кожного учня.

- Лояльний підхід до часу навчання.

- Можливість самостійного навчання, придбання другої спеціальності, додаткових знань.

- Зниження витрат на навчання.

- Самодисципліна та відповідальність учня.

- Загальна доступність навчання (будь-якого віку, рівня освіти, професійної підготовки, в будь-якому місці планети, де є комунікативний зв’язок).