Особливості застосування в будівництві газобетонних блоків

Приступаючи до будівництва власного житла важливо враховувати багато параметрів матеріалів: якість, довговічність, вартість, екологічність, і останнім часом особливо важливим став показник енергоефективності. При виборі матеріалу для зведення зовнішніх і внутрішніх стін всім перерахованим параметрам у повній мірі відповідають газобетонні блоки.

Газобетон - штучний будівельний камінь. Виготовляється він з найпоширеніших матеріалів - пісок, вапно, цемент і вода. Висока ступінь теплопровідності газобетонних блоків зумовлена ​​наявністю у нього пористої структури. Утворення пор досягається шляхом спучування суміші, що складається з основних компонентів бетону з газоутворювачем, зазвичай це алюмінієва суспензія.

Ознайомитися з великим каталогом газоблоків і купити їх по найкращій ціні ви можете тут, а ми детальніше ознайомимося з цим будматеріалом.

Класифікація газобетону.

1. По виду кремнеземистого компонента. Кремнеземний компонент виконує функцію заповнювача і є складовою частиною в’яжучого. Він може бути виготовлений на природних матеріалах - кварцовому піску, або на вторинних продуктах промисловості - золі.

2. За способом твердіння. Автоклавний бетон піддається обробці парою високої температури, після чого процес затвердіння проходить в спеціальних камерах, до повного висихання. Неавтоклавний бетон твердне в природних умовах, шляхом зволоження і сушіння. Бетон, вироблений автоклавним способом, міцніший, але дорожчий в силу більш складного технологічного процесу.

3. За призначенням. Газобетонні блоки підрозділяють на три види: теплоізоляційні, конструкційні та конструкційно-теплоізоляційні.

Переваги газобетонних блоків.

- Дешевизна. Газоблоки виробляються з дешевої сировини. Технологія їх виготовлення не представляє великої складності. На ринку будівельних матеріалів постійна конкуренція між виробниками не дає завищувати вартість газоблоків.

- Теплоізолюючі показники. Будівля, побудована з газобетону, легко утримує тепло всередині. Теплоізоляційні характеристики газобетону близькі до дерева. Отже, взимку можна економити на обігріві будинку, а влітку на охолодженні, і заощадити на додатковій теплоізоляції.

- Вогнестійкість. Пористий бетон відноситься до незаймистих матеріалів. Стіна з газоблоку може стримувати поширення вогню до двох годин.

- Звукоізоляція. Поглинання звуку біля стін і перегородок з газобетону в десять разів вище, ніж у цегляних. Рівень звукоізоляції зростає зі збільшенням товщини стін і щільності будівельного матеріалу.

- Паропроникність. Пориста структура бетону дозволяє скупчуються парі і вологи легко виводитися з приміщення назовні, сприяючи повітрообміну.

- Морозостійкість. Будівлі з газоблоків здатні витримувати багаторазові перепади температур і підвищення вологості, не втрачаючи своїх експлуатаційних властивостей. Незважаючи на високу гігроскопічність, пористі блоки швидко сохнуть, Для цього потрібно використовувати теплоізоляційні штукатурні фасадні.

- Легкість монтажу. Зручності в роботі сприяють мала вага матеріалу, наявність спеціальних захватів для перенесення, пазів і гребенів, для простоти кріплення.

- Газоблоки легко піддаються обробці: ріжуться, шліфуються і штраба.

- Екологічність. Безпека для здоров’я людей забезпечується виробництвом газобетону з натуральної сировини.

Застереження щодо використання

Незважаючи на безліч переваг газоблоків, вони все ж мають ряд недоліків:

- Крихкість. Цей недолік дещо ускладнює доставку. Так само він може вплинути на можливі розтріскування при будівництві, що можливо виправити додатковим армуванням.

- Гігроскопічність. Газобетон легко вбирає вологу. Що б уникнути зайвого насичення блоків водою, перед нанесенням шпаклівки, їх слід обробити в кілька шарів проникаючою грунтовкою. При тривалому зберіганні газоблоків, слід убезпечити їх від надмірної вологості.

- Хімічна агресивність. Так як в складі газобетону присутнє вапно, то це може негативно впливати на кріпильні елементи і армуючий метал. Що б уникнути окислення і корозії матеріалів, слід заздалегідь подбати про його захист або використовувати полімерні зв’язків.

Вибір газобетонних блоків.

Не всі газоблоки однакові. Для того щоб зробити правильний вибір і врахувати всі можливі нюанси при будівництві, розглянемо його характеристики. Ці знання дозволять порівняти продукцію різних виробників, їх цінову політику і не заплутатися.

- Щільність. Визначити цю характеристику допоможе марка газоблоку. Найнижча щільність у матеріалів з маркою D300, найвища - D1200 (чим вище маркування, тим більшу щільність має гозоблок). Щільність впливає на основні його якості - міцність на стиск і теплопровідність. Суть в тому, що при збільшенні щільності підвищується міцність і звукоізоляція, а теплопровідність і легкість обробки зменшується.

- Міцність. Міцність збільшується разом з щільністю бетону. Газоблоки низької щільності податливою і простіше в обробці, але сильніше схильні до механічних пошкоджень.

- Теплопровідність. Наявність повітря в пористій структурі газоблоків, забезпечує його високу теплопровідність, утримуючи тепло всередині будинку, і перешкоджаючи проникненню холоду зовні. А в літню пору навпаки, зберігає прохолоду. Ця властивість робить газобетон одним з лідируючих серед конструкційних матеріалів. Середній коефіцієнт теплопровідності блоків в сухому стані - 0,12Вт / м 0С.

- Вогнетривкість. Газобетон класифікується, як негорючий матеріал (клас А1). Стійко переносить короткостроковий вплив високих температур. При побутових пожежах до 300 0С.

- Паропроникність. Ця здатність дозволяє в будинку підтримувати комфортну атмосферу, виводячи пар назовні і забезпечуючи повітрообмін.

- Звукоізоляція. Рівень звукоізоляції залежить від товщини стін і щільності будівельного матеріалу.