Щоб електроінструмент служив довго: усуваємо основні причини поломок

Купуючи електроінструмент, кожен користувач, зрозуміло, сподівається на його довгий термін служби незалежно від вартості. Втім, як показує практика, «вічного інструменту» в природі просто не існує: рано чи пізно він потребує ремонту, або ж зовсім заміни.

При цьому ціна - зовсім не основний фактор. При належному поводженні середній термін служби побутового інструменту, що знаходиться в нижчій ціновій категорії може становити п’ять років і більше, в той час як високопрофесійний «вмирає» всього за три роки. І це абсолютно виправдано. Незважаючи на підвищену міцність інструменту класу «профі», він експлуатується набагато інтенсивніше і з великими навантаженнями.

Беззаперечно, мова не йде про низькопробні підробки, матеріали виготовлення яких і якість збірки не витримують ніякої критики. Ламається і інструмент знаменитих брендів. Зауважте, що ремонтом електроінструменту, особливо професійного повинні займатися лише професійні майстри, зокрема по посиланню https://itprofi.in.ua/remont-electricheskogo-stroitelnogo-instrumenta-odessa.html ви дізнаєтесь про сервісний центр ИТСА, де окрім електроінструменту здіснюють любої складності терміновий ремонт різноманітної електроніки, побутової і офісної техніки.

Давайте спробуємо розібратися в причинах таких поломок.

Нецільове використання

Найчастіше приводом для поломок служить нецільове застосування, халатне ставлення користувача і неналежний догляд. Погодьтеся, абсолютно безглуздо намагатися лобзиком звалити дерево, або ж намагатися обігріти приміщення за допомогою фена. Втім і такі випадки відомі.

Відносно дрилів варто помітити, що сучасний ринок рясніє всілякими насадками, адаптованими під даний інструмент і перетворюють його за твердженням виробників і недобросовісних продавців в універсальну машину з функцією лобзика, дискової пили, шліфувальної машини та ін. Найчастіше, для того щоб збути товар, останні замовчують, що для таких насадок потрібна двошвідкісна дриль високої потужності. Як підсумок подібної універсалізації - несвоєчасний вихід мотора з ладу через перевантаження.

Перевантаження

Взагалі під час роботи будь-якого електроінструменту не варто нехтувати основними технічними параметрами, визначеними виробниками в інструкції, що додається. Перевищення можливого розміру робочої насадки неминуче спричинить перегрів двигуна. На той випадок, якщо інструмент не обладнаний відповідним захистом, доведеться орієнтуватися по ситуації.

Перш за все, варто звернути увагу на температуру корпусу мотора. Продовжуючи виконувати роботу при його нагріванні до 40º С, Ви ризикуєте спалити обмотку статора, а після цього і якоря. Разом з тим може статися перегрів підшипників, що загрожує витоком мастила або ж втратою її мастильних властивостей. «Сухі» підшипники при подальшій експлуатації неминуче вийдуть з ладу. Після «руйнування» підшипників порушується центровка якоря, що знову-таки призводить до перегріву і перегорання обмоток.

Засмічення

Нерідко ручним електроінструментів доводиться працювати в досить запилених умовах, та й самі процеси різання, шліфування, свердління та ін. особливо не відрізняються чистотою. Різнорідна пилюка і дрібне сміття проникають всередину потоком повітря через вентиляційні решітки. В результаті знижується продуктивність системи охолодження, виходять з ладу підшипники, і руйнується ізоляція обмоток.

Так було б, якби інструменти були повністю позбавлені належного захисту. На ділі все не так страшно, так як добросовісні компанії-виробники стараються звести нанівець шкідливий вплив пилу на механізм інструменту, бронюючи обмотки, герметизируя кнопки управління і т.д.

Але повністю покладатися тільки на реалізовану в тій чи іншій моделі систему пилозахисту не варто. Краще подбати про чистоту інструменту самостійно. Тут можливі кілька варіантів. Найбільш ефективний спосіб, заснований на спільному використанні інструменту з промисловим пилососом. Для цього практично всі електроінструменти комплектуються вбудованими або знімними патрубками для підключення зовнішнього пиловідсмоктування.

Як варіант можна розглянути і використання побутового пилососа, але варто зауважити, що маючи інше призначення, він не в змозі фільтрувати пил дрібної фракції, яка буде неминуче викидати назад в навколишнє середовище.

Мастило

Змащування електроінструментів, тим більше тих, що знаходяться на гарантії, повинно здійснюватися строго в спеціалізованих майстернях. Для цього застосовуються справжні мастильні матеріали з їх суворим дозуванням. Недостатність мастила неминуче обернеться несвоєчасним зносом зубчастої передачі і пошкодженням підшипників. А її надлишок стане причиною непомірного засмічення механізму з усіма витікаючими наслідками.