Пелетний котел - ідеальний варіант опалення сучасного будинку

При будівництві свого будинку або котеджу обов'язково виникає питання - яку схему опалення вибрати. Якщо є можливість підключення до природного газу, то одним з кращих варіантів буде газовий котел. Але якщо природного газу немає, то найчастіше використовують котли на твердому паливі.

Палити дровами, як в минулому столітті, досить незручно - утворюється велика кількість сажі, дрова закладаються вручну. Кам’яне вугілля теж має свої недоліки, перш за все пов’язані з великою кількістю ручної праці. У Європі вже давно популярні пелетні котли, поступово вони поширюються і в Україні, а вигідно придбати надійний ефективний автоматичний пелетний котел пропонує компанія «Макситерм».

Особливості пелетних котлів

Пелети - це тверде паливо, яке виробляють з відходів деревини, торфу та відходів агропромислового комплексу. Фактично це пресовані гранули невеликого діаметра, довжиною до 5 см. Основна перевага пеллет перед іншими видами твердого палива - мала зольність, відповідно необхідність очищати від сажі виникає рідше, ніж при використанні дров. Якщо для власника будинку важливо вплив на екологію, то пелети наносять мінімальної шкоди навколишньому середовищу.

Принципи роботи пеллетного котла - пелети завантажуються в бункер, потім вони подаються в топку, де згоряють, виділяючи тепло. Найважливіше, що всіма процесами керує автоматика. Тобто якщо потрібно швидко прогріти будинок до приїзду гостей, пелетний котел буде спалювати паливо з максимальною швидкістю, подаючи пелети в топку за допомогою шнека. Як тільки необхідна температура буде досягнута - обладнання перейде на режим підтримки температури, знизивши швидкість подачі палива.

Пальники в котлах на пелетах діляться на два типи - ретортні і факельні. Ретортний пальник представляє собою чашу зі щілинами, в яку потрапляють пелети і спалахують під впливом гарячого повітря. У пальниках факельного типу пелети подаються на майданчик, де від гарячого повітря створюється факел, спрямований горизонтально. Однозначних переваг немає ні у одного типу пальника, тому при виборі конкретного обладнання він не є вирішальним фактором.

Більшість котлів на пеллетах оснащуються системою автопідпалювання. Відсутність такої функції означає, що кожен раз процес потрібно запускати вручну, що значно знижує зручність експлуатації. При наявності автопідпалювання котел може почати прогрівання будинку самостійно за таймером, датчиком або команді з мобільного телефону.

Основні переваги котлів на пеллетах

Пелетні котли популярні через високий ступінь автоматизації і автономності. Фактично, він може керувати опаленням будинку без втручання людини, відповідно до встановлених настройок. Головне - щоб не закінчилися пелети в приймальному бункері. Це цілком зручно, якщо мова йде про заміський будинок, в який приїжджають тільки на вихідні. Можна запрограмувати автоматику на відповідне час і будинок прогріється до комфортної температури до приїзду гостей. Точно також можна виставити комфортні кліматичні умови протягом доби - вночі пелетний котел буде потроху знижувати температуру, до ранку підніме її до заданого значення.

Оскільки паливо виготовлено з відходів, його ціна прийнятна для споживача. Але є нюанси - бажано, щоб виробництво пелет знаходилося в регіоні власника котла. Вартість доставки значно впливає на підсумкову ціну пелет. Тому перш ніж купити пелетний котел потрібно з’ясувати - скільки коштують пелети в вашому місті і прикинути, у скільки обійдеться опалювальний сезон. Також пелети зазвичай будуть дорожче дров, оскільки витрати на їх виробництво досить високі.

Якщо коротко описати основні переваги пелетних котлів, то вони будуть виглядати так:

- Розумний будинок - обладнання буде самостійно управляти кліматом в будинку відповідно до програми, можливо управління по каналу GSM;

- Екологічне паливо - зберігає навколишнє середовище від викидів, а топку від золи і сажі;

- Комфортне обслуговування - досить раз в тиждень прибрати сажу і поповнити запаси палива;

- Котел споживає мало електроенергії, вона потрібна тільки для роботи електроніки і вентилятора, тому можна не побоюватися великих рахунків.