Бітумна черепиця: міфи і реальність

Раніше створити покрівлю складної конструкції було непросто з однієї причини - жорсткості традиційних покрівельних матеріалів, і спроби надати їм іншу форму крім плоскої супроводжувалися значними матеріальними затратами, а окрім того потрібен був неабиякий професіоналізм і витримка.

Поява на будівельному ринку гнучкої черепиці вперше дозволило знайти нестандартні архітектурні рішення для покрівлі, але, як і будь-яка інша новинка, м’яка покрівля негайно обросла авторитетно-негативними відгуками - досліджуємо, наскільки вони реальні.

Міф 1: Гнучка черепиця зроблена з рубероїду

Дійсно, деякі види м’якої покрівлі, часто звані їх виробниками «органічною черепицею», створюються з просоченого бітумом картону, нарізаного під черепичний гонт і посипаного по рідкому поверхневому шару бітуму кам’яною крихтою. Гнучка черепиця з руберойду містить велику кількість бітуму, тому що інакше досягти водонепроникності неможливо, тому добре горить.

Нарешті, термін служби рубероїдної черепиці, як і у руберойду, рідко перевищує 6 років з моменту монтажу на покрівлю. Однак основою м’якої покрівлі може служити не тільки картон, але і полотно зі скловолокна, причому експлуатаційні характеристики цього матеріалу багаторазово перевищують можливості картону. Склополотно не схильне до дії вологи, тому не вимагає насиченого просочення бітумом, як у випадку рубероїду - якщо і називати якусь м’яку покрівлю «органічною», то це повинна бути саме черепиця з основою зі скловолокна. П’ять шарів по обидва боки кожного листа такої черепиці, насичений шар кам’яної крихти на зовнішній стороні, що розсіює ультрафіолетові промені сонця - ось цей покрівельний матеріал дійсно надійний і здатний захищати покрівлю кілька десятків років від різноманітних погодно-кліматичних негараздів

Міф 2: М’яка покрівля відмінно горить.

Відносно черепиці бітумно-рубероїдного походження дане твердження частково справедливо (руберойд моментально не спалахує, але досить горючий), що ж стосується м’якої покрівлі з основою зі скловолокна - вона горіння не підтримує.

Міф 3: Покрівля з гнучкої черепиці вигорає на сонці

Відомо, що нанесена на будь-які поверхню фарба втрачає з часом свою насиченість, чому сприяє сонячний ультрафіолет. І якби кам’яна крихта, шар якої і визначає колір гнучкої черепиці, фарбувався тільки зовні, то вона б теж вигорала. Тому на найбільших підприємствах-виробниках м’якої черепиці кам’яна крихта фарбується хімічним методом, з проникненням фарбувального пігменту в структуру мінералу, тим самим забезпечується збереження забарвлення.

Міф 4: На сонці гнучка черепиця всихає, оголюючи дерев’яну основу

Дана інформація вірна за умови, якщо настил під м’яку покрівлю виконувався з дощок або стружкові плити недостатньо просушені, тобто мають високу вологість. Коробить і “веде” на жарі волога дерев’яна основа, а вона в свою чергу зміщує пластини черепиці, що ніяк не піддаються впливу вологи.

Міф 5: Взимку гнучка покрівля промерзає і розтріскується

Якщо при виробництві даної гнучкої черепиці використовувався бітум окислений (через розплав бітуму пропускається повітря) або той, що містить АПП модифікатор - так, таке покрівельне покриття буде чутливе до низьких температур, оскільки розраховане на «роботу» в теплому кліматі. Серії черепиці, що випускається провідними світовими виробниками, не універсальні в залежності від кліматичної зони, тобто розраховані на певний діапазон середньорічних температур. Черепиця, просочена окисленим бітумом, надійно служить європейським і американським домовласникам, оскільки призначена для помірного клімату.

Шукаєте надійний і недорогий покрівельний матеріал? Спеціалісти радять зупинити свій вибі на бітумній черепиці, яка володіє відмінними функціональними і естетичними показниками. А в інтернет-магазині https://nasha-stroyka.com.ua/bitymnaya-cherepica/ можна придбати цей, та інші якісні будівельні матеріали по найкращій вартості.