Перемагаємо весняний авітаміноз за допомогою женьшеня

Зміна сезонів року часто супроводжується авітамінозом - хворобливим станом, викликаним гострою нестачею вітамінів в організмі. Зазвичай виникає взимку і навесні. Виявляється авітаміноз цілим рядом симптомів. Виникає швидка стомлюваність, занепад сил, підвищена дратівливість і порушення сну. На тлі цих проявів спостерігається млявість, апатія і сонливість.

Багато людей приймають це за перевтому, але в дійсності організм сигналізує про дефіцит вітамінів. Авітаміноз діагностується при нестачі вітамінів В, А, Е або D. Якщо ж спостерігається дефіцит повного набору необхідних речовин, то це гіпервітаміноз.

Медикаментозного лікування цих станів як такого немає. Рекомендують збалансувати харчування, приймати вітамінні комплекси і рослинні засоби, багаті вітамінами. До них відноситься женьшень, який серед рослин вважається рекордсменом за вмістом вітамінів і мікроелементів.

Найкорисніші і широко використовувані - екстракти женьшеню з 6-річного кореня. У зрілому корені концентрація корисних речовин максимальна, чому сприяє і процес випаровування. В результаті отримують червоний женьшень. Це 100% -ний натуральний і безпечний засіб. Досить сказати, що женьшень прописують в якості вітамінного комплексу під час вагітності.

Які вітаміни містить женьшень?

До екстракту женьшеня входять основні вітаміни групи В. Головною причиною авітамінозу вважають брак вітаміну В1 (тіаміну). Це складне за своєю формулою з’єднання, яке відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому і жировому обміні. Тіамін захищає клітини від токсинів і благотворно впливає на нервову систему. В2 (рибофлавін) називають «вітаміном краси», так як він впливає на стан шкіри, волосся і нігтів. Вітамін В12 (кобаламін) запобігає розвитку анемії, активізує кровообіг і сприяє виробленню еритроцитів.

До складу червоного женьшеню входять нікотинова, фолієва і пантотенова кислоти. Нікотинова кислота - це вітамін В3, нормалізує перебіг всіх окислювально-відновних процесів в організмі і контролює рівень холестерину в крові. Фолієва кислота (вітамін B9) запобігає анемії і нормалізує травлення. Цей вітамін бере участь у формуванні нервової системи плода, тому купити женьшень для прийому особливо рекомендують вагітним жінкам. Пантотенова кислота (вітамін В5) зміцнює імунітет і стимулює роботу надниркових залоз.

Женьшень містить також вітаміни А, Е і С. Вітамін А (ретинол) поліпшує зір, відновлює здоров’я волосся і активізує оновлення шкіри. Ретинол бере участь в окисно-відновних процесах і сприяє нормальному обміну речовин. Вітамін Е (токоферол) покращує регенерацію тканин, уповільнює процес старіння клітин, покращує загоєння ран і рубців. Вітамін С - всім відома аскорбінова кислота. Це потужний антиоксидант, незамінний для зміцнення імунітету і боротьби з вірусними інфекціями.

Женьшень - природний вітамінний комплекс. Вчені з’ясували, що корейський женьшень містить понад 100 біологічно активних речовин і 12 корисних мікроелементів (калій, кальцій, магній, молібден, залізо, мідь). До його складу входять пектини, дубильні речовини і алкалоїди. Якщо купити женьшень для регулярного прийому, то можна уникнути і авітамінозу, і гіпервітамінозу. Вітамінні комплекси іноді вживають безконтрольно, що призводить до надлишку вітамінів в організмі. Склад женьшеню збалансований, тому такий ризик мінімальний.

Слід приймати женьшень двічі на день в зазначеному для кожного препарату дозуванні. Завдяки комплексному впливу екстракт женьшеню повністю відновить нормальний фізичний і емоційний стан.