Google виділить $ 1 млрд на навчання позбавлених роботи фахівців

CEO Google Сундар Пічаї оголосив про свої плани виділити $ 1 млрд. на проект по перекваліфікації робітників, які втратили свої місця через перехід на цифрову економіку. Зараз найбільш затребуваними стали навички програмування і просування контенту в соцмережах, а також робота з мобільними додатками.

Можливо, така щедрість - всього лише спроба загладити провину, адже саме програмне забезпечення Google привело до зміни самої концепції роботи у всьому світі, пише видання Wired.

Раніше Google вже віддав $ 100 млн. на різні програми навчання цифровим навичкам. Зокрема, $ 10 млн. отримала некомерційна організація Goodwill, яка допомагає з працевлаштуванням людям, які опинилися в складній життєвій ситуації. А тим часом, щоб знайти хорошу роботу в Долині, достатньо ознайомитись з вигідними пропозиціями, розміщеними на Долинському контактному архіві.

«Сама природа роботи повністю змінилася», - пояснив Пічаї в своєму блозі ініціативу Google. - «Для багатьох людей це стало серйозною проблемою. Але коли Google бачить проблему, то задає лише одне питання: «Як ми можемо допомогти її вирішити?».

Взагалі-то, багато хто вважає, що сам Google ці проблеми і створив. Саме їх пошукові системи, програмне забезпечення для смартфонів і телебачення на кшталт YouTube привели до зміни принципів роботи у всьому світі. Тому філантропія цифрових гігантів викликає досить уїдливі погляди з боку політиків і регуляторів.

Так, рекламні записи на сторінках Google стали дешевшими і ефективнішими, ніж в традиційних ЗМІ. Тому багато видавництв втратили основне джерело доходу і змушені були закритися. У 2015 році Google виділив $ 150 млн. на розвиток журналістських проектів в Європі, створення ньюсрумів і підвищення кваліфікації співробітників. А в цьому вересні компанія оголосила про початок проекту Report for America, який покриє 50% зарплати 1000 репортерів регіональних видань по всій Америці, щоб поліпшити якість і охоплення їх роботи.

Такі амбіції Google в галузі благодійництва можуть свідчити про те, що в майбутньому вони планують забрати робочі місця ще у кого-небудь. Наприклад, зараз вони створюють технології, які можуть замінити офтальмологів і фахівців зі сфери послуг.

Всеосяжність інтересів компанії вже давно викликає побоювання суспільства. За 2017 рік Google (або Alphabet) згадували на 1900 відкритих корпоративних конференціях, висловлюючи одночасно захоплення, бажання наслідувати і страх. Однак, Amazon в цьому році потіснив Google на посаді «головного лякала».