Про ранній розвиток дітей за методикою Глена Домана

Всі батьки прагнуть дати своїм діткам все найкраще, виховати їх розумними, освіченими людьми. У наш час молоді батьки мають куди більше можливостей займатися зі своїми дітьми по різноманітним методикам, ніж мали наші бабусі і мами, адже в мережі інтернет можна знайти практично будь-яку цікаву для нас інформацію. Так, сьогодні на слуху у молодих мам і тат безліч всіляких методик раннього розвитку дітей, серед яких великою популярністю користується методика Глена Домана. Так що ж це за методика і в чому її суть?

Суть і принципи методики Глена Домана

Спочатку методика Глена Домана була спрямована на розвиток розумово відсталих дітей, а також дітей, які мали травми або інші ураження мозку. Але по ходу своєї роботи і щоденних досліджень, Доман зауважив, що під впливом вправ в процесі психічної діяльності брали активну участь і здорові клітини головного мозку. Саме завдяки цьому відкриттю він прийшов до висновку, що дана методика підходить також і для раннього розвитку здорових дітей. Згодом він її адаптував під здорових діток, і вона отримала назву, під якою відома і зараз - методика раннього розвитку Глена Домана. Сьогодні дана методика користується великою популярністю не тільки в різноманітних спеціалізованих дошкільних установах і реабілітаційних центрах, а й серед батьків.

Отже, методика Глена Домана заснована на тому факті, що малюки найкраще сприймають інформацію за допомогою зорових і слухових аналізаторів. Саме цей принцип і покладено в основу даної методики. Починати заняття з дитиною за методикою Домана можна вже в тримісячному віці.

Суть методики полягає в тому, щоб показувати діткам спеціальні картки із зображенням тварин, фруктів і багато чого іншого, а також написані на спеціальних картках слова і чітко їх вимовляти (для навчання малюка читання). Замовляйте набори цих карток на сайті kartochki-domana.com.ua, з їх допомогою ваш коханий вундеркінд з пелюшок успішно і з задоволенням зможе пізнавати довколишній світ. 

Для перших занять потрібно використовувати найбільш прості і зрозумілі для малюка слова, такі як мама, тато, каша, кіт, собака. Кожне слово має бути роздруковано великими червоними літерами на окремому аркуші або картці. Згодом вправи ускладнюються тим, що слова поділяються на такі категорії, як продукти харчування, овочі, фрукти, тварини, природа і так далі.

Як проходить навчання за методикою Глена Домана?

Як і будь-які інші заняття, вправи за методикою Домана можна проводити тільки тоді, коли малюк спокійний, його нічого не турбує і він не хоче спати. Дитину потрібно покласти або посадити в зручному для неї положенні і починати йому демонструвати картки зі словами від самого простого до складнішого. За одне заняття використовується п’ять карток, на протязі п’яти днів. Кожна картка показується всього пару секунд, протягом яких дорослий чітко проговорює те, що на картці написано або зображено. Відволікатися і пояснювати що-небудь не потрібно, просто показуєте і чітко проговорює одну за однією всі п’ять карток.

Картки з однієї серії весь час необхідно показувати і вимовляти в іншій послідовності. Проводити заняття необхідно три рази на день протягом п’яти днів. Після цього одна картка прибирається і додається нова, через п’ять днів на зміну другий картці приходить нова і так весь час. 

Цілі занять за методикою Глена Домана

Основною метою занять за методикою Домана є максимально задіяти дитячий мозок, який до шести років постійно зростає і здатний сприймати величезну кількість інформації. Доман довів, що чим більше мозок працює, тим краще розвивається інтелект дитини. Якщо ж показувати дитині картки не з зображеннями, а з словами, то можна досить рано навчити дитину читати. Також за допомогою карток Домана можна вчити і математику, показуючи картки, на яких будуть зображені червоні точки, які потрібно порахувати.

Особливості методики раннього розвитку Глена Домана

Головною особливістю методики Домана є те, що з її допомогою можна розвивати мозок дитини відразу в чотирьох основних напрямках - читання, математика, енциклопедичні знання і фізичний розвиток.

- навчання малюків читання за методикою Домана відбувається за допомогою карток зі словами;

- навчання математики відбувається за допомогою карток, на яких зображені великі червоні точки в кількість від однієї до ста;

- отримання дитиною енциклопедичних знань з методики Домана відбувається за допомогою карток, відсортованих по темам і категоріям;

- фізичному розвитку Глен Доман віддавав чи не головне місце в своїй методиці. Малюк повинен постійно рухатися, адже основою розумового розвитку є саме рух.

Методика раннього розвитку Глена Домана вважається однією з найуспішніших і найбільш ефективних серед всіх інших. Важливим є той факт, що багато нобелівських лауреатів навчалися в дитинстві саме за методикою Глена Домана.