Збираємось в похід: якою повинна бути пляшка для води

Пройшли часи, коли єдиною ємністю для води на туристичному маршруті була пластикова «півторачка». Сьогодні виробники екіпіровки для активного відпочинку пропонують масу рішень з транспортування і зберігання води в умовах походів і подорожей. Ми познайомимо вас з основними з них.

Если вам требуется качественная спортивная бутылка для воды, термос, термосумка, ланч бокс, или же другие емкости для пищевых продуктов, обращайтесь в интернет-магазин termokruzhki.com.ua.

Фляга

Класичне рішення для транспортування індивідуального запасу води і своєчасної гідратації в поході. Сьогодні асортимент фляг дуже широкий і в ньому легко загубитися. Однак все їх достаток конструктивно можна звести до трьох категорій:

1. Жорсткі фляги із пластику або металу - найпоширеніші. З них зручно пити, утримуючи ємність однією рукою, легко розміщувати в кишенях рюкзака, підстаканниках або фляготримачах велосипеда. До того ж, вони відрізняються максимальною широтою вибору - можна підібрати флягу буквально на будь-який смак з точки зору матеріалу, функціональності, ергономіки та естетичних якостей. Серед них є пляшки-термоси, фляги з кріпильними вушками для фіксації на рюкзаку, моделі оснащені питної трубкою і навіть фляги з ультрафіолетовим стерилізатором води.

Жорсткі пляшки, як правило, володіють широкою шийкою, що полегшує їх наповнення і миття. Але, на жаль, вони не позбавлені недоліків. Ключові з них - вага і чималий пакувальний обсяг, які залишається незмінним навіть коли фляга не наповнена.

2. М’які фляги, які можна дуже компактно згорнути в рулон, коли вони не наповнені. При цьому вони дуже мало важать. М’які стінки сприяють і простоті упаковки - для гнучкої ємності простіше знайти місце в рюкзаку або сумці. Ці фляги багатофункціональні. Їх можна перетворити в грілку, акумулятор холоду, компрес і навіть в імпровізовану подушку. Мінус гнучких стінок криється тільки в одному - з м’якої пляшечки незручно пити на ходу, утримуючи ємність однією рукою. До того ж їх складніше мити і наповнювати водою.

3. «Напівтверді» фляги з’явилися порівняно недавно. У них дизайнери намагаються поєднати переваги жорстких і м’яких фляг і прибрати властиві їм недоліки. Як правило, в «напівтвердих» пляшечках шийку і дно виконані з жорсткого пластика, а основна частина ємності - з м’якого і гнучкого. Таким чином, фляга компактна в упаковці, коли без попереднього заповнення системи, ергономічна під час пиття, легко миється і наповнюється.

Бурдюк

Фляги хороші всім, але вони відрізняються невеликим об’ємом, і носити в них запас води на 1-2 дня незручно і недоцільно. Тут на арену виступає бурдюк - один з найдавніших засобів для транспортування і зберігання води, який використовувався всіма кочовими народами протягом всієї історії людства.

Бурдюк представляє із себе м’який водонепроникний мішок, який, як правило, упакований в міцний тканинний чохол. Він легкий і дуже компактний в згорнутому вигляді, але при цьому здатний вмістити в себе чималий запас води - від 2 до 10 літрів. Сучасні високоякісні туристичні бурдюки виготовляються з харчового пластику, який не повідомляє воді присмаку, безпечний для здоров’я, а також досить міцний і довговічний.

Такі бренди як MSR і Sea-to-Summit прагнуть додатково підвищити ергономіку своїх мішків для води. Їх бурдюки не тільки оснащені точками кріплення для фіксації на рюкзаку, деці байдарки або рамі велосипеда, але і комплектуються багатофункціональними кришками, які роблять наповнення і злив води набагато зручніше. При цьому бурдюки MSR можна перетворити в похідний душ або питну систему за допомогою додаткових аксесуарів.