«Зелений» будинок приносить господарям 2600 фунтів щорічно

Будинки майбутнього не тільки дозволять економити на рахунках за ресурси, а й допоможуть виплатити іпотеку. Британська фірма Koru Architects створила такий будинок. Він функціонує майже без викидів CO2 і повністю на поновлюваних джерелах енергії. При цьому він виробляє більше енергії, ніж споживає і приносить дохід за її продаж - 2650 фунтів на рік, розповідає видання Inhabitat.

Будинок розташований в Східному Суссексі в Англії. І це повноцінний котедж з трьома спальнями. Він споживає в середньому в два рази менше енергії, ніж будь-який англійський будинок схожих розмірів. Він побудований з використанням пасивного сонячного дизайну: будинок розташовують так, щоб для свого обігріву він максимально використовував енергію сонця.

Для побудови використані екологічні натуральні матеріали, в основному це деревина - облицювання, підлоги, стіни. Дах покритий оцинкованою покрівлею, а в якості ізоляції використовувалося деревне волокно і пенька. До речі, зараз і в Україні створюють проекти будинків і котеджів з використанням енергоефективних екологічно чистих природніх матеріалів.

У будинку встановлена  система збору дощової води. Зібрана таким чином вода використовується для поливу ділянки, прання, в туалетах і для інших технічних потреб. Всю гарячу воду для опалення та водопостачання будинок виробляє за допомогою 6-кіловатної сонячної системи і спеціального котла, який виробляє енергію з деревних паливних гранул - спресованих тирси, стружки та інших залишків від деревообробної промисловості. Масив з 12 сонячних панелей забезпечує пікову потужність в 340 кВт. У рік ця система виробляє 3800 кВт-год електроенергії, що набагато більше, ніж потрібно самому будинку, тому що він енергоеффектівен.

Тепер якщо врахувати пільги, які отримують «зелені будинки», зайву енергію, яка йде в міські мережі, то після оплати всіх рахунків за рік власник будинку залишається з прибутком 2650 фунтів. При цьому будинок виробляє на 93% вуглекислого газу менше, ніж будь-який інший будинок у Великобританії.

У будинку крім трьох спалень є кабінет, підсобне приміщення, кухня, їдальня, гараж і сад. У ньому дуже багато вікон, щоб якомога більше природного світла потрапляло всередину. Для цього він повернутий найбільшими вікнами на південь, а в даху організована система прозорих люків. Дизайнери кажуть, що будинок прослужить не менше 80 років.