Осушувач повітря: навіщо він потрібен, і на що звертати увагу при виборі

Помітили, що у вашій квартирі часто накопичується волога, і особливо в осінньо-зимовий період, деякі ділянки стін вже вкрилися грибком і цвіллю, пори яких негативно позначаються на вашому самопочутті, а від рясної вологи на кухні або у ванній кімнаті починають псуватися меблі? Значить прийшов час купити осушувач повітря!

Чим небезпечна вогкість в квартирі?

Цікаво, що на сухе повітря наш організм реагує дуже швидко - з’являється першіння в носоглотці, спостерігається сухість шкіри, погіршується загальне самопочуття. А ось на підвищену вологість, в першу чергу, реагує наше житло. Яким чином? Неприємним запахом, сирим одягом в ящиках і шафах, «плакаючими» вікнами і найстрашніше - появою цвілі і грибка. І тут навіть зіпсоване майно йде на другий план. Адже цвілеві грибки, які дуже швидко з’являються в умовах підвищеної вологості, надзвичайно шкідливі для здоров’я! А позбутися від цвілі, якщо вона вже з’явилася, неймовірно складно.

«Критичний» період підвищеної вологості припадає саме на міжсезоння, коли на вулиці ще досить холодно і сиро, а в будинках відключають центральне опалення. Восени, навесні і влітку, коли опалення не функціонує, і батареї не сушать повітря, рівень вологості може підніматися до 90%. Тоді як взимку він зазвичай не перевищує 50%. Особливо страждають від підвищеної вологості власники приватних будинків, квартир на перших і в напівпідвальних поверхах, кутових квартир з неутепленими стінами. Якщо ж будинок розташований недалеко від водойми або басейну, рівень вологості буде ще вище.

Осушувач повітря - найпростіший і ефективний спосіб врегулювати рівень вологості в приміщенні. А щодо вибору конкретної моделі для конкретних умов, то нижче наведені рекомендації фахівців, у всякому разі можете бути впевнені, що осушувач Ballu у повній мірі виправдає себе в якості непримиренного борця з сирістю у вашій домівці!

На що звернути увагу при виборі осушувача повітря?

Продуктивність осушувача повітря вимірюється в літрах на добу або літрах на годину і позначає кількість вологи, яку прилад здатний видалити з навколишнього середовища за одиницю часу. Це один з найважливіших параметрів при виборі осушувача для домашнього використання. Вибирати краще з «запасом» продуктивності, але теж без фанатизму.

Продуктивність осушувача безпосередньо залежить від його потужності. А від неї залежить і споживання електроенергії в процесі експлуатації. Занадто слабкий по продуктивності прилад, навіть безперервно працюючи, просто не впорається з об’ємом роботи, на який не розрахований. А надто потужний осушувач швидко осушить повітря і далі буде просто витрачати електроенергію без потреби. Крім того, чим потужніший прилад, тим він більш шумно працює. Так що розрахувати продуктивність правильно - важливе завдання. Для точної відповіді бажано враховувати особливості мікроклімату конкретно вашого приміщення. Приблизно ж необхідна продуктивність осушувача повітря зазвичай розраховується за такою формулою: площа приміщення * на 0.7 = продуктивність в літрах на добу. Наприклад, якщо площа кімнати 20 м2: 20 * 0.7 = 14 (літрів на добу).

Обмін повітря - другий важливий параметр при виборі осушувача для домашнього використання. Він означає кількість повітря, що проганяється через осушувач за одиницю часу. Позначається в м3 / год. Для ефективного видалення вологи необхідно, щоб прилад пропустив через себе весь об’єм повітря не менше 3-4 разів. Це означає, що для приміщення 50 м3 знадобиться осушувач з повітрообміном 150-200 м3 / год.

Рівень шуму. Оскільки ми говоримо про побутові осушувачі, які використовуються саме в житлових приміщеннях, рівень шуму при роботі приладу є дуже важливим показником. Якщо осушувач буде працювати в приміщенні, де знаходяться люди, вони не повинні відчувати дискомфорт від настирливого шуму. Середній показник рівня шуму побутового осушувача повітря коливається в діапазоні 40-45 дБ. Для порівняння, шум від роботи внутрішнього блоку кондиціонера приблизно 35 дБ. Щоб прилад не “заважав жити”, рівень шуму не повинен перевищувати 45 дБ. Однак варто враховувати, що рівень шуму залежить від потужності і продуктивності осушувача. Є прилади, які працюють практично безшумно, а ефективність таких пристроїв досить скромна - 7-10 літрів на добу.

Обсяг бака. Осушувачі з особливо великими резервуарами для збору вологи використовуються, зазвичай, для експлуатації в приміщеннях з серйозними джерелами вологовиділення (лазні, басейни, душові, підвали, льохи). Але і для використання в звичайній житловій кімнаті цей показник важливий. Оцініть приблизний обсяг води, який буде збиратися в баку. Якщо вологи буде багато, а резервуар малий, вам доведеться досить часто зливати воду.