Китай переходить на розумні роботизовані склади

Ринок електронної комерції зростає в Китаї рекордними темпами. Щоб випередити конкурентів, треба оптимізувати всі етапи роботи - від складання до доставки. Склади спішно обладнають роботами і конвеєрами, але поки неясно, кому в підсумку доведеться сплатити стрімку трансформацію.

За десять років частка Китаю на світовому ринку електронної комерції зросла з 1% до 42%, а онлайн-рітейлери Alibaba і JD.com стали одними з головних компаній країни. Попит на товари продовжує зростати одночасно зі зростанням добробуту китайців, і торговельні майданчики шукають способи автоматизувати процеси логістики. За даними видання Wall Street Journal, прийдешні зміни зажадають від китайських компаній рекордних вкладень. Вартість реновації одного квадратного метра становить в середньому $ 90.

Однак установка інноваційного обладнання - автоматизованих конвеєрів, робототехніки та розумних систем управління - обходиться в 20 разів більше. При цьому китайським компаніям доведеться не тільки вкластися в саме устаткування, а й інвестувати в будівництво нових площ з більш високими стелями, поліпшеною системою кондиціонування і додатковими надбудовами. До речі, сучасне ефективне складское оборудование зараз по вигідній вартості пропонує компанія “ГИКОМ”.

У США і Британії компанії просять орендодавців вкладатися в реновації в обмін на підвищену орендну ставку. У Китаї поки неясно, хто саме буде інвестувати в нові технології. На ринку ледь вистачає вільних площ, тому торговельним компаніям доводиться миритися з умовами власників нерухомості.

Деякі компанії не чекають, поки на них натиснуть клієнти, і самостійно виділяють гроші на закупівлю нового обладнання. Так, один з найкрупніших складських операторів GLP нещодавно запустив інвестиційну програму на $ 1,5 млрд. Як зазначають ініціатори проекту, за ці гроші буде закуплено різноманітну робототехніку,  а також автоматизовані системи обліку і контролю.

WSJ зазначає, що інвестиції в розумні автоматизовані склади допоможуть орендодавцям отримати бонуси від держави, оскільки автоматизація і цифровизация входять в національну стратегію розвитку КНР. Поступово до процесу підключаються і іноземні інвестори, які бачать в китайському ринку електронної комерції потенціал для розвитку. Акції складських компаній в Китаї за останні п’ять років зросли на 80%.

Найбільші онлайн-рітейлери закуповують власні складські приміщення - так роблять Alibaba і JD.com. У жовтні JD.com ввела експлуатацію повністю автоматизований склад в Шанхаї. Мініатюрні роботи-навантажувачі розвозять посилки по відсіках, кожен з яких відноситься до одного з регіонів Китаю. Інша партія роботів забирає посилки і доставляє їх на відвантажувальну платформу. В результаті продуктивність в 10 разів вище, ніж на звичайному складі. А обслуговує цей склад всього 4 людини персоналу.

В майбутньому JD.com планує здавати свої логістичні системи в оренду іншим компаніям. В цьому випадку операторам традиційних складів точно доведеться інвестувати в реновацію, щоб утриматися на плаву.