Вогнетривка цегла: види і застосування

Цегла вогнетривка призначена для виконання ремонтних робіт, будівництва нових об'єктів, для обробки камінів, димоходів, труб. У переробці використовують цеглу, яка вже використовувалася у виробництві - це вогнетривкий брухт.

Цей матеріал служить відмінним захистом стін при загорянні, зберігаючи при цьому тепло. Сировина, з якої виготовлена вогнетривка цегла, відрізняється стійкістю до високих температурних режимів, стійко виносить багаторазові нагрівання та охолодження, зберігаючи при цьому тепло в печі, димоходах. Термостійкість, теплопровідність - це головні якості вогнестійкої цегли. Вона довгий час нагрівається і поступово остигає, при цьому не руйнується. Ця цегла не використовується при високій вологості повітря, вона повинна бути до 80 відсотків.

При виготовленні цегли застосовують такі види порошків: графітовий, коксовий, шамотовий і кварц крупнозернистий. Вогнестійка цегла в залежності від застосовуваної суміші і технології виготовлення ділиться на наступні види - вуглецевий, шамотовий (глиноземний), основний, кварцовий.

Шамотова цегла виготовляється з вогнетривкої обпаленої глини з вмістом до 70 відсотків. Щоб при обробці вогнем у цеглі не утворювалися тріщинм, до неї зазвичай додають кокс і графіт у вигляді порошку.

Глиноземна цегла є найпоширенішим видом вогнестійкої цегли. Процес її виготовлення не займає дуже багато часу, вона стійка до температурних перепадів, лугів, хімічних сполук. Від інших видів цегли відрізняється стійкістю до досить високих температур до 1000 градусів за Цельсієм, якщо температура перевищує цю межу, то цегла руйнується. Застосовується при будівництві домашніх об’єктів - камінів, саун, кухонних печей, димоходів, тощо.

З невеликої частини піску, глини, кварцу виготовляють кварцову вогнестійку цеглу. Цей вид нестійкий до кислот, сполук хімічним, оксидів заліза, вапна. Добре переносить зіткнення з вогнем і розпеченим металом. З цього цього виду цегли виробляють конструкції склепінь для високотемпературних печей . Ця цегла не буває повнотілою. Основа цієї цегли виготовляється з вапняно-магнезіальної суміші. Використовується в металургійній промисловості.

Вуглецева цегла є дуже специфічною. Виготовляється з коксу або пресованого графіту, за допомогою способу пресування. Використовують в печах, в яких необхідне створення і підтримка дуже високих температур.

Вогнестійкий цегла на відміну від звичайної має ряд характерних ознак: при нанесенні удару лунає звук металу, при ударі розколюється, не кришиться, не вбирає вологу. Ця цегла виготовляється в різних формах - трапецієподібний, у вигляді клина, і багато інших форм. Структура цегли зерниста, відтінок жовтувато-пісочний. Існує безліч розмірів цегли, часто зустрічаються розміри - 230х113х65 мм або 230х123х65 мм. Цегла з такими розмірами має менше швів, гладку поверхню.

Вогнетривка цегла добре протистоїть високим температурам, довго зберігає свої властивості і має великий термін служби. Вогнестійкість цегли - найважливіша її характеристика. Виготовляють її методом випалу. Найважливіше - це точний час обробки. При порушенні технології виготовлення вогнестійкий цегла втрачає свої властивості міцності. Ця цегла буде вбирати і утримувати вологу. Зроблена з такого цегли піч швидко розвалиться, чи не буде гріти. Перепалений цегла робиться дуже твердим, по міцності стає як залізо з нього краще будувати фундамент.