Що робити при розтягненні мязів: перша допомога

Розтягнення - травми м'яких тканин, що з'єднують кістки. Виникають в результаті впливу надмірного навантаження, це може бути як одиничний випадок, так і систематично повторювані дії (біг, присідання, підйом вантажів). Як визначити розтягнення, що робити, яку першу допомогу надати?

Як розпізнати розтягнення мязів

Перша ознака розтягнення - біль. Ігнорувати її не вийде, вона сильна і не вщухає. До неї додається набряк. Спочатку він ледь помітний, але збільшується протягом декількох хвилин.

Третя ознака - спазми. Вони виникають не в місці розтягнення, а в здорових м’язах. Через больові відчуття людина починає їх напружувати, щоб зберегти нерухомість місця травми. Це і призводить до неприємного ефекту.

Якщо потерпілий пересувається, стає помітною кульгавість.

Розтягнення: що робити

При виникненні больових відчуттів треба звернутися до лікаря. Він оцінить стан, переконається в правильності діагнозу і призначить правильне лікування. Досить ефективним у цьому випадку буде накладання на ногу бандажу Remed, про який можна детальніше дізнатися на https://re-med.ua/ortopedicheskaya-i-bandazhnaya-produktsiya/bandazhi-dlya-nizhnikh-konechnostej/.

Існують ознаки, що говорять про виникнення ускладнень. Занепокоєння викликає відчуття поколювання в ушкодженому місці, яке свідчить про зачеплений нерв. Якщо шкірні покриви похолоділи і зблідли, в лікарню потрібно відправлятися негайно! Такий ефект виникає при пошкодженні судин. Можливий розвиток незворотних процесів.

Подальше лікування проходить в домашніх умовах. Ознаки, що говорять про необхідність повторного звернення до лікувального закладу: набряк і біль не проходять, піднімається температура. В цьому випадку знову буде потрібна консультація лікаря.

Що робити при розтягненні м’язів і зв’язок в якості першої допомоги?

Перше завдання - забезпечити нерухомість. Навколо пошкодженого місця накладається фіксуюча пов’язка. Якщо є підозра, що трапився розрив зв’язок, використовується шина. Підійдуть підручні матеріали: дошки, лінійки, палиці. Хвора кінцівка розміщується вище рівня серця. Людина лежить або сидить, при наявності синця такий стан позбавить від подальшого збільшення набряку.

До місця розтягування прикладається лід. Холод зменшує набряк і притуплює больові відчуття. Попередньо лід поміщається в поліетиленовий пакет і замотується в тонку тканину. Це допомагає уникнути обмороження шкіри і промокання.

Здавлююча повязка використовується тільки після консультації з лікарем, який підтвердив, що травма - розтягнення. При переломах вона заборонена і завдає шкоди. Для неї використовується еластичний бинт, що продається в аптеках. Накладати його треба туго, але акуратно, щоб не порушити кровообіг.

Якщо хворому треба пересуватися, застосовується милиця.

Протизапальні мазі зменшують набряк і знімають больовий синдром.

Що робити при розтягуванні з великим набряком? Негайно звернутися до лікарні. Тільки лікар визначить ступінь пошкодження. Проводиться операція, набряк розкривається, на місця розривів накладаються шви.