Осло першим в світі впровадить бездротову систему зарядки електрокарів

Столиця Норвегії, Осло, стане першим містом світу, яке встановить систему бездротової зарядки для міської служби електричних таксі, пише видання Reuters. Міська влада розраховує, що таким чином зарядка відбуватиметься набагато швидше, так що екологічний вид транспорту стане більш доступним.

У проекті буде використана технологія, в основі якої лежить явище індукції, а самі бази підзарядки розташуються по дорогах, тоді як електромобілі обладнають спеціальними приймачами, заявили представники фінської компанії Fortum, що реалізовує цю ініціативу.

Починаючи з 2023 року всі таксі в Осло матимуть нульову емісію, а з 2025 року, за планами уряду Норвегії, всі нові автомобілі в країні будуть з нульовою емісією. Серед інших країн подібну мету встановили для себе також Великобританія і Франція, але йти до неї будуть довше - до 2040 року.

Fortum, що працює спільно з американською фірмою Momentum Dynamics і адміністрацією Осло над цією схемою, каже, що саме інфраструктура була головною складністю в перекладі на електричну енергію служби міського таксі, так як знайти підходящу станцію у таксистів займається вдвічі більше часу, ніж сама зарядка автомобільного акумулятора .

Причому технологія на базі індукції - більш енергоефективна, так що вона дозволяє заряджати таксі навіть в повільних чергах на парковках таксопарку. «Час - це гроші, якщо мова йде про таксі», - заявив Оле Гудбранн Хемпель, глава громадської мережі зарядних станцій Fortum в Норвегії.

Варто зазначити, що Норвегія займає перше місце в світі по впровадженню електричного транспорту, багато в чому завдяки спеціальним заходам уряду, таким як нульові або зменшені дорожні збори і податки, парковки і так далі. У 2018 року кожен третій проданий в Норвегії автомобіль мав електричний двигун.

Уряд країни звільнив автолюбителів електрокарів від традиційних автомобільних податків, які досить високі в країні, у якій немає видобутку власних вуглеводнів.

За даними Європейської асоціації автовиробників, в 2018 році в Норвегії, чиє населення дорівнює всього лише 5 млн чоловік, придбали 46,14 тис. нових електрокарів, що зробило її першим за величиною ринком електрокарів в Європі. Далі йдуть Німеччина (36,2 тис.) І Франція (31 тис.).

Безліч корисних порад по ремонту авто, його грамотній експлуатації, придбанні запчастин і аксесуарів ви знайдете на сторінках популярного автожурналу motor.in.ua.