Фейковий акаунт у соціальних мережах: як виявити і захиститися

Як тільки з'явилися соцмережі, їх наповнили сотні фейковий акаунтів «Брітні Спірс», «Біллів Гейтсів» і «Бараків Обама». Спочатку їх творці по більшій мірі просто розважалися, але практично відразу це переросло в масштабний тіньовий бізнес, адже акаунти знаменитостей швидко набирали передплатників, і їх можна було вигідно продавати.

Крім того, попитом користувалися «мертві душі» для наповнення груп. Тому адміністрації соцмереж почали активну боротьбу з фейками, і сьогодні ситуація не настільки плачевна, як раніше, але все ж фейків вистачає, і вони приносять чимало проблем бізнесу.

Як виявити фейковий акаунти в Instagram, Facebook, Twitter та інших соціальних мережах? Чи можна (і чи варто) від них захиститися? Саме про це сьогодні піде мова.

Що таке фейковий акаунти і в чому їх небезпека

2012 рік, США. 67-річний пенсіонер Мерль Батлер виграє в лотерею $ 218,6 млн. І буквально відразу в Instagram з’являються десятки акаунтів з пропозицією підписатися на канал, причому першим передплатникам «Мерль Батлер» пропонував $ 1000 - мовляв, я виграв стільки грошей, не знаю, що з ними робити, і хочу ними поділитися зі світом. Дивно, але після п’яти років псевдоаккаунти Мерль Батлер з’являються знову і знову.

Таких прикладів безліч. Згідно з дослідженням Business Insider, в Instagram 8% акаунтів фейковий. У Facebook загальна кількість таких акаунтів - близько 81 млн, або 4,1% від загальної кількості профілів. Цифри чималі, особливо якщо врахувати, що за кожним профілем стоїть реальна людина, що переслідує корисливі мотиви.

Види фейковий акаунтів

Фальшиві акаунти можна розділити на кілька видів:

- Боти. Це профілі, які зазвичай створюються для просування сайту або сервісу. Також ботами наповнюють групи з метою створення ефекту масовості. Боти не приносять користі для вашого облікового запису, вони спамлять в стрічці і можуть бути джерелом поширення шкідливої ​​інформації.

- «Розумні» боти. На відміну від звичайних ботів, вони коментують пости, публікують корисний контент, беруть участь в опитуваннях і проявляють інші види активності. Але все це робиться не просто так, а з конкретною метою - просування ресурсу, продукту або ідеї.

- Псевдоботи. Сюди відносяться профілі реальних людей, які не виявляють активності в ваш обліковий запис (і навряд чи виявлять її в майбутньому). Такі користувачі додаються в друзі всім підряд в надії засвітитися в стрічці рекомендацій і залучити трафік в свою групу. Для вас такі «друзі» не приносять користі.

- Фейки. Це підроблені профілі реальних людей або компаній. Вони створюються з метою накрутки передплатників, компрометації людини або бренду, або шахрайського заробітку. Фейки небезпечні тим, що через них може постраждати ваша репутація (якщо хтось створює аккаунт нібито від вашого імені) або ви можете втратити гроші (наприклад, якщо замовите рекламу в подібному акаунті).

Як ідентифікувати фальшиві профілі

1. Соцмережі істотно просунулися в боротьбі з накрутками і шахрайськими діями. Багато з них ввели механізм верифікації за номером телефону або кредитну картку і перевірки існування акаунта. У Twitter, Facebook, і інших популярних мережах верифіковані акаунти позначені спеціальним значком:

2. Увага на фото. У реальних профілях люди зазвичай викладають свої фотографії, причому не відразу, а поступово. Збережіть на комп’ютер фото з профілю і перевірте його унікальність за допомогою пошуку по картинках Google або сервісу tineye.com. Якщо фото зустрічається в різних профілях і на різних сайтах, то, швидше за все, перед вами фейк:

3. Вивчаємо особисту інформацію. У фальшивих профілях часто не заповнена особиста інформація або вказані тільки деякі дані. Звертайте увагу не тільки на наявність даних в профілі, але і їх суть. Так, може бути вказано, наприклад, рік народження 1953 а рік закінчення школи - одна тисяча дев’ятсот дев’яносто п’ять.

4. Аналізуємо активність. Радимо почитати коментарі і вивчити стрічку. Фальшиві профілі наповнюються швидко, і десятки постів можуть з’явитися протягом пари днів. В реальних умовах це малоймовірно. Фейки залишають однотипні коментарі - зазвичай це якийсь спам або тиражований текст.

Фейки підписуються на всіх підряд, і якщо кількість друзів перевалює за 5-7 тисяч, то навряд чи перед вами реальний користувач.

5. Увага на друзів. Буває, що творці фейків непогано працюють над тим, щоб замаскувати профіль під реальну людину. В цьому випадку зверніть увагу на друзів - до них руки можуть не дійти, і саме по ним можна ідентифікувати бота.

6. Особистий контакт. Це хороший спосіб перевірити, хто стоїть за членством. Припустимо, якщо до вас додається людина з вашого міста, поставте їй запитання, відповідь на яке може знати тільки місцевий житель. Боти або відповідають однотипно ( «Не хочете додавати, не додавайте»), або взагалі не відповідають.

Шукаєте рідних, друзів, втратили звязок зі знайомими, колегами, однокласниками, клієнтами, партнерами по бізнесу? На допомогу прийде сервіс botsman, інноваційна пошукова система якого за допомогою власної бази даних, що налічує понад 9 млн. осіб, а також популярних соцмереж, і інших достовірних джерел швидко знайде потрібну людину.