Відрізняємо справжнє срібло від підробки

Срібні вироби зараз користуються величезним попитом, втім, як і в усі часи. Але є великий ризик придбати замість чистого дорогоцінного металу звичайну підробку. Тому слід знати, як відрізнити срібло в домашніх умовах від іншого дешевого металевого сплаву.

Якщо Ви не впевнені в тій срібній прикрасі, яку купили, ця стаття Вам буде корисна. Звичайно, якщо Ви купили виріб у перевіреного продавця, для прикладу, по посиланню купить серебряные серьги, на прикрасі стоїть проба і іменне клеймо підприємства-виробника, то турбуватися нема про що. А ось якщо на товарі немає проби або Ви його робили на замовлення, то ми радимо перевірити його за допомогою підручних засобів.

Де шукати пробу?

Як ми вже сказали вище, на прикрасі з срібла повинна стояти проба. Краща проба срібла 925, але можна також зустріти пробу трохи нижчу - 875.

На браслетах, ланцюжках, кольє проба в основному ставиться на колечко (кругле або овальне), яка з’єднує сам виріб з замочком.

На сережках проба ставиться на швензі (паличка, яка є частиною замку), з зовнішньої, або з внутрішньої сторони. Якщо сережки на гачку, пробу ставлять на саму вигнуту смугу-гачок.

На перснях зі срібла ставиться проба з зовнішньої сторони в нижній частині. Якщо проба електронна, її можна знайти і всередині виробу.

До речі, все частіше і частіше трапляються прикраси зі срібла з електронною пробою. З цим варіантом є одна велика проблема - її важко знайти! Все це відбувається тому, що вона швидко стирається. Але Ви можете її знайти за допомогою збільшувального скла.

Далі про те, як відрізнити справжнє срібло

Спосіб №1

Справжнє срібло - хороший провідник. Наприклад, якщо обручку потримати кілька хвилин в руці, затиснувши в кулачок, колечко нагріється до температури тіла.

Так першим способом ми можемо запропонувати наступне. Налийте в склянку окріп і опустіть прикрасу в воду на кілька секунд. Якщо це срібло, то виріб в лічені секунди стане тією ж температури, що і вода.

Спосіб №2

Деякі умільці продають прикраси нібито зі срібла, але вони тільки на 65% з дорогоцінного металу. У цьому випадку відсоток срібла з цинком (65 на 35, приблизно). Так от якщо Ви такий виріб близько хвилини потрете об шкіру, на ній залишаться темні сліди. Або ж, якщо довго будете носити колечко на пальці, під ним залишиться на пальці темна смуга.

Спосіб №3

Срібло дуже дзвінке. Спробуйте кинути виріб з висоти (близько метра) на тверду поверхню - на паркет або ламінат. При падінні Ви почуєте дзвінкий, вібруючий звук, а не тихий і глухий.

Спосіб №4

Срібло - діамагнетик. Тому, будь-яка прикраса з срібла не буде притягатися до магніту.

Спосіб №5

Візьміть шматочок крейди і потріть його об срібний виріб. Якщо на крейді залишаться темні смуги, це справжнє срібло.

Спосіб №6

Якщо Ви перевіряєте виріб, який не збираєтеся носити і Вам його не особливо й шкода, візьміть гострий ніж або товсту голку і подряпайте поверхню. Тут є два моменти:

- поверхня повинна бути досить м’якою - срібло м’який метал;

- якщо під першим шаром Ви побачите метал не срібного кольору, то це або посріблена мідь, незільбер або інший не ювелірний метал.

Способ №7

Якщо у Вас є йод, можете капнути на прикрасу одну крапельку. Йод вступить в реакцію через 1-2 хвилини. Якщо на поверхні з’явиться світлий наліт - це не срібло. Якщо немає йоду, використовуйте сірчану мазь. На цьому сріблі така мазь залишить темно-синю пляма.

Звичайно, жоден спосіб не дає Вам 100% гарантії. Якщо ж Ви все-таки рішуче налаштовані перевірити метал в оздобленні, зверніться до фахівців, вони без праці Вам дадуть відповідь на питання.