6 простих порад по продовженню терміну служби двигуна

Шукати відповідь на питання як довго вам прослужить електродвигун потрібно не в ході його експлуатації, а набагато раніше. Правильний вибір машини з урахуванням умов і регулярності її застосування - вірний запорука того, що вона буде працювати довго, надійно і ефективно.

При цьому, звичайно, не варто забувати про дотримання рекомендацій з експлуатації, грамотному монтажі і професійному обслуговуванні машини. Саме ці параметри будуть визначальними в тривалості її життя.

Тепер розглянемо кожен з них детальніше і дамо ще кілька порад, на що варто звернути увагу при експлуатації електродвигуна, щоб термін його служби був максимально довгим.

Купуйте “правильний” електродвигун

Щоб не придбати чергову “головний біль” у вигляді поганого електродвигуна на свій об’єкт, порадьтеся зі своїми механіками. Саме ці люди будуть цілодобово обходити і піклуватися про двигуни, щоб машина не підвела в найбыльш невідповідний момент. Вони професіонали і підберуть те, що необхідно, а не те, що дешево або вигідно. Вони вміють правильно, і головне - технічно грамотно:

- визначити виробника і серію двигуна;
- вказати необхідну потужність і обороти;
- уточнити питання по робочу напругу, спосіб монтажу, кліматичне виконання;
- звернути увагу на значення КПД;
- вказати додаткові вимоги до машини.

Встановіть прямий зв’язок з фахівцями заводу-виготовлювача

Це дозволить вам безпосередньо з розробниками електродвигуна технічно грамотно і швидко вирішувати всі питання, пов’язані з обслуговуванням і ремонтом. Надаючи зворотний зв’язок виробнику, ви, хочете того самі чи ні, робите неоціненний внесок у підвищення рівня якості виробленої виробниками продукції.

Якщо ж у силу якихось причин такий зв’язок неможливий, то важливо обрати надійного постачальника, такого, як компанія УЭСК, яка, будучи офіційним партнером цілого ряду відомих виробників, гарантує бездоганну якість електродвигунів.

Дотримуйтесь техніку безпеки при проведенні монтажних робіт і поради по експлуатації

Установка електродвигуна здійснюється, як правило, за допомогою кранів або ручних лебідок, а також талі і інших пристроїв, розташованих над місцем його експлуатації. Обов’язково перевіряйте можливості їх навантаження!

Також не забувайте, що центрування електродвигунів з технологічною машиною, перевірка повітряних зазорів, заміна мастила в підшипниках, підгонка і регулювання щіток у електродвигуна з фазним ротором, перевірка опору ізоляції обмоток повинні відбуватися тільки при вимкненому рубильнику, вийнятих плавких вставках запобіжників на живильній лінії з вивішуванням забороняє плаката на рубильнику.

При монтажі необхідно звернути особливу увагу на стан електродвигуна і не допускати використання інструменту, що має дефекти.

Своєчасно виконуйте регламентні роботи

В першу чергу, здійснюйте регулярний зовнішній огляд під час роботи двигуна. Цей захід носить профілактичний характер, але дуже важливий. Він дозволить попередити виникнення несправностей і, як наслідок, запобігти збоям в роботі. Під час проведення огляду очищається поверхню електродвигуна, виробляється затягування болтових з’єднань і кріплення заземлень.

Не менш важливим є проведення робіт з контролю основних параметрів електричної машини. Сюди входять замір струмів і перевірка їх на відповідність заводським параметрам. Перевантаження двигуна значно скорочує термін його служби. Також необхідно переконатися у відсутності сторонніх шумів і вібрації, в тому, що двигун змазаний, а його температура не перевищує допустимі норми (докладніше п. 7, 10).

Застосовуйте електродвигуни з перетворювачами частоти

Перетворювачі частоти дозволяють регулювати швидкість обертання електродвигуна за рахунок зміни вхідної частоти. Це дозволяє заощадити як мінімум 30% електроенергії в порівнянні з традиційними способами управління двигунами. Наприклад, якщо знизити робочу частоту всього на 20% (з 50 до 40 Гц), то споживання електроенергії зменшиться вдвічі!

Крім енергозбереження перетворювачі частоти збільшують термін служби електродвигуна, підвищують надійність всієї системи, не вимагають технічного обслуговування.

Контролюйте температуру двигуна

Нормативний термін служби електродвигуна визначається допустимою температурою нагріву його ізоляції. У сучасних двигунах застосовується кілька класів ізоляції, допустима температура нагріву яких становить:

Клас В - 130 ° C,
Клас F - 155 ° C,
Клас H - 180 ° C.

Перевищення припустимої температури веде до передчасного руйнування ізоляції і істотного скорочення терміну його служби.