Для чого потрібен складний ніж, і як його вибрати

Якщо ви ніколи не носили з собою складний ніж і не користувалися нею в різних життєвих ситуаціях - вам буде досить складно зрозуміти, чому це роблять інші. А тим часом для умілих рук - це прекрасний багатофункціональний інструмент, за допомогою якого можна зробити масу корисних речей.

Він допоможе не тільки розрізати шнур або скотч, заточити олівці або розкрити будь-яку упаковку. Його можна використовувати і в якості імпровізованої викрутки або відкривачки, в деяких моделях для цього передбачаються навіть окремі спеціалізовані леза. Є ножі, обладнані стропорізом і битою, здатної успішно розбивати скло, для зовсім екстрених ситуацій, коли є необхідність позбутися від мотузок або ременів безпеки, а також забезпечити шлях евакуації, розбивши скло. Такі ножі так і називаються - для рятувальників, пожежників і автомобілістів.

Якщо ви все-таки надумали купити складаний ніж, то при виборі відповідного варіанту фахівці радять звертати, насамперед, увагу на наступні критерії, що характеризують гарний виріб:

- якість і марка сталі

- зручність рукояті

- механізм фіксації клинка, в першу чергу це Ваша безпека

- заводська заточка

- зовнішній вигляд і габарити.

Простому обивателю важко розібратися у всіх тонощах вибору, втім якщо ви завітаєте до інтернет-магазину https://x-gear.com.ua/catalog/folding_knives, то можете не сумніватись у якості представлених там складних ножів, а ще вас приємно здивують ціни, і широкий асортимент.

Бажано, щоб обрана вами модель мала кліпсу на корпусі для зручного носіння, а також висновок експертів про те, що ніж не відноситься до категорії холодної зброї. Ну і безсумнівним повинен бути аналіз вартості товару, чи є сенс купувати складаний ніж за 2000 грн, якщо він вироблявся там же, де і ніж за 300 грн, ну а за популярний бренд таку різницю оплачувати безглуздо.

Спробуємо разом розібратися з характеристиками кожного параметра. Сталеве лезо має маркування і по ньому визначити його якість досить просто - воно або є, або його немає. Зручність розташування рукояті ножа в руці - поняття досить суб’єктивне, але просте. І розібратися з ним кожному доведеться самостійно, взявши інструмент в руки особисто. Але варто звернути увагу, щоб рукоять не наминала руку і не була слизькою.

З замком, або механізмом фіксації клинка, - трохи складніше. Тут потрібно знати, що лінійні замки, найпростіші, але і найнадійніші, як зразковий приклад можна розглянути популярний ніж Enlan EL-01A. Ще однією альтернативою стають вироби, в яких використовуються циліндричні штифти під великий палець, такий замок називається Axis Lock. Такий ніж відкривається простим натисканням і помахом руки. Щоб це відбувалося плавно і легко - його роботу можна самостійно відрегулювати за допомогою гвинта в місці з’єднання клинка і рукояті. Ним же усувається люфт, який може виникнути з часом при користуванні інструментом. Найбільш невдалі з точки зору якості, замки з автоматичним механізмом, незважаючи на зручність відкриття, такий замок обов’язково має люфти і довго не пропрацює.

Що стосується зовнішнього вигляду - тут варто при виборі спиратися на свої переваги. У продажу є клинки як поліровані, так і пофарбовані. Нанесення захисного шару оберігає метал від передчасної корозії, яка з часом вражає навіть найбільш нержавіючу сталь. Але як би не був міцним такий шар, він може бути пошкоджений, наприклад, при відкриванні консервів і на ньому утворюються подряпини.

Вартість ножа часто пояснюється продавцями високою якістю стали його леза. Однак не завжди заявлена ціна відповідає істинному стану справ. Для якісної сталі існує певний обов’язковий хімічний склад і чітке дотримання технології її виготовлення. Хороший ніж буде добре тримати заточку, і мати стійку до ударів кромку леза. Здатність гостро заточуватися - абсолютно не є показником якості сталі, оскільки нагострити можна будь-який метал.