Малеча в сідлі: коли і з чого починати, особливості дитячої верхової їзди

Про користь верхової їзди говорять з давніх часів, а в 20 столітті іпотерапія (лікування кіньми) виділена як окрема гілка медицини. Кінний спорт для дітей або аматорська верхова їзда сьогодні - і корисно, і захоплююче, і престижно.

Користь коней для дитини

По - перше, це фізичне навантаження. Під час їзди на коні доводиться тримати рівновагу, а це задіює м’язи тіла дитини «по повній програмі». Особливість такої фізкультури в тому, що «розвантажуються» кістки і суглоби, а м’язи, навпаки, «навантажуються».

По - друге, кінь виправляє поставу дитини, зникає звичка сутулитися.

По - третє, нормалізується робота кишечника, серця, органів дихання. Поліпшується кровообіг.

По-четверте, кінь заспокоює: виробляються відкритість, сміливість, довіра.

В якому віці садити дитину на коня

Інструктори з іпотерапії намагаються не брати діточок молодше 4 років: малюкові складно зрозуміти, що відбувається, трапляється, що дитина просто боїться тварини. З п’яти - шести років у дітей увага стає концентрированішою, з нею простіше і інструктору, і батькам.

У секції дитячої верхової їзди приймають з шести років. До цього віку дитина тільки «катається» на коні, а самостійне керування тваринами вимагає фізично міцного тіла і ясного розуму. Для молодшого віку популярні «поні - клуби». На звичного коня дитина пересідає в 9 - 11 років. Навчитися їздити верхи ніколи не пізно, і «аматорські» заняття доступні аж до пенсії, а ось в секції кінного спорту, з перспективою на участь в змаганнях, беруть дітей до 12 років.

Вибір стайні

До вибору кінного клубу варто підійти серйозно, довірте дитині клуб з хорошою репутацією, а не такий, що знаходиться ближче і обійдеться дешевше. До речі, всього в 15-ти км. від столичного Хрещатика на мальовничій природній місцині знаходиться клуб сімейного типу «Equides Club», ось джерело детальної інформації про цей заклад. Тут до ваших послуг досвідчені турботливі інструктори, все необхідне для заняття різними видами верхової їзди, ну і, звичайно ж чудові коники, що подарують вашій малечі справжню насолоду від перебування в сідлі, покращення фізичного стану, і море незабутніх позитивних вражень,

При виборі клубу, зверніть увагу на розмір манежу і кількість дітей, які їздять одночасно. Стандартний «маленький» манеж, 20 на 40 метрів, вміщує до 7 вершників, не більше. У одного тренера одночасно можуть навчатися більше 5 дітлахів на конях, чи не найбільше трьох - на поні.

Тренера для дитини вибирайте за рекомендацією: важливі як професійні, так і людські якості, такі як підхід до дитини і терпіння.

Одяг для верхової їзди

Знадобляться довгі штани, або рейтузи на всю довжину ноги, без опуклого внутрішнього шва. Взуття на рівній, не рифленій підошві, з невеликим каблуком. Кросівки, тапки - заборонені, так само подбайте про рукавички і захисний шолом.

Адаптація дитини до занять з конем

Починайте придивлятися до тварини заздалегідь: походіть на іподром, поспостерігайте за кіньми і за наїзниками здалеку. Головне, щоб у дитини не було страху. Іншим разом пройдіть на стайню, поспілкуйтеся з конюхом, почастуєте коня чимось смачненьким, погладьте його. Не поспішайте садити малюка верхи, коли дитина буде готова, вона сама про це попросить.

Також не варто відразу купувати абонемент, нехай дитина спочатку пройде пару-трійку разових занять. Шолом на перші заняття теж береться напрокат.

Можливі травми

Травмонебезпека прогулянкової верхової їзди та кінного спорту - дві великі різниці. Який завгодно професійний спорт, крім, мабуть, шахів, травмонебезпечний і кінний не виняток. Кінь - тварина немаленька, сильна, зі своїм характером і вдачею, інколи досить непростою. За статистикою, 76% травм складають удари при падінні з коня, 15% травм - нерозуміння поведінки тварини в процесі догляду за конем.

Техніка безпеки при спілкуванні з конем:

- Підходити до тварини тільки збоку, не спереду, і не ззаду

- Заборона гучних звуків, криків, ударів

- Заборона різких рухів

- У сідлі сидіти пружно, з прямою спиною і тримати в руках поводи

- Якщо кінь поніс, не кидати поводи і не намагатися стрибнути, а лягти на спину коня грудьми і змінювати напрямок руху з прямого на круговий