Практичні поради щодо пошуку роботи через інтернет

З появою інтернету шукати роботу стало значно простіше. Але, з іншого боку, все це вимагає часу, тому що поки ви будете бродити по різних сайтах в пошуках роботи, то вб'єте не одну годину, і навіть день.

Йдеться мова про те, що якщо ви не знаєте, як знайти роботу через всесвітню мережу, то необхідно вивчити ті інструменти, за допомогою яких можна ефективно її шукати в глобальній павутині. Тому дуже важливо вміти використовувати всі можливості, які надаються інтернетом на повну котушку.

Як знайти роботу через інтернет: канали пошуку

Сайти по роботі

Таких сайтів сьогодні більш ніж достатньо. Вони діляться на загальні і спеціалізовані. Деякі такі сайти надають контакти рекламодавців. Але в більшості випадків подібна інформація не є загальнодоступною, тому єдиний спосіб як знайти роботу через інтернет в даному випадку - це розмістити своє резюме на цьому сайті. У майбутньому, коли роботодавці знайдуть ваше резюме, і якщо воно їх зацікавить, вас викличуть на співбесіду.

Так виходить, що деякі сайти, які займаються підбором персоналу, публікують «оригінальні вакансії». А інші займаються републікуванням. Тобто, знаходять оголошення про пропозицію роботи на інших сайтах або в кадрових агентствах, і розміщують цю інформацію на своєму сайті.

Для того щоб знайти роботу через інтернет, не потрібно лопатити тисячі сайтів. Виберіть парочку найбільш великих з вашого регіону і постійно відстежуйте всі зміни, які там відбуваються. Так буде набагато продуктивніше. А якщо вас цікавить робота в Долині, раджу відвідати сайт k-zone.if.ua, саме там можна знайти досить гідні вакансії, що будуть повністю відповідати вашим вимогам.

Сайти друкованих видань, що публікують вакансії

Тут, знову ж таки, сайти діляться на спеціалізовані і неспеціалізовані. Спеціалізовані - це ті, які призначені для пошуку роботи. А неспеціалізовані портали не займаються безпосередньо пошуком і публікацією вакансій. Це можуть бути сайти про роботу в цілому, і там просто може бути один розділ, де будуть публікуватися вакансії. До речі, подібні сайти можуть бути просто електронною версією газет і журналів.

Форуми по роботі

Є чимало форумів, за допомогою яких можна знайти роботу через інтернет. На таких форумах здобувачі пропонують свої послуги, а роботодавці публікують свої вакансії. До речі, є форуми, які не посвячені виключно роботі, але на яких є окремі розділи, де її можна шукати.

Перевага подібних форумів в тому, що там спілкуються самі HR-менеджери. Тобто, є чудова можливість безпосередньо поспілкуватися з потенційним роботодавцем. Самі розумієте, що в даному випадку шанс зачепитися за роботу значно вище. Все, що від вас буде потрібно - це зареєструватися на такому форумі, ну і спілкуватися там, дотримуючись пристойність.

Сайти державних органів з праці та зайнятості

Тут, в принципі, все зрозуміло. Є офіційні сайти державних органів, на яких теж час від часу проскакують вакансії. Не на всіх, звичайно, але деякі публікують.

Сайти компаній

Тут є одна проблемка, для тих, хто цікавиться, як знайти роботу через інтернет. Просто такі сайти відвідує значно менше народу, ніж сайти, які займаються виключно публікацією вакансій.

Але і тут є плюси. Якщо є вакансії, які публікуються на таких сайтах, і які не були дубльовані на інших сайтах, то у вас є гарна можливість «засвітитися» серед потенційних роботодавців. А той факт, що подібні сайти відвідує небагато народу, в такому випадку є для вас додатковою перевагою. На подібних сайтах не завжди є контактні дані роботодавців. Іноді просто створюють спеціальні форми, через які можна відправити своє резюме. Загалом, мінуси і плюси очевидні

Соціальні мережі

Всі, звичайно вже звикли до Facebook і Instagram, але, повірте, що є купа соціальних мереж професійного плану, за допомогою яких можна знайти роботу через інтернет.

Правда, використання соціальних мереж не завжди допоможе вам швидко знайти роботу. Тут уже як пощастить. До речі, в тому ж Facebook є багато груп, в яких беруть участь люди, зацікавлені в пошуку роботи. Це можливість «засвітитися» перед роботодавцями.

До речі, за допомогою соціальних мереж можна напряму вийти на людей, які займаються підбором персоналу. У соціалках навіть можливість є виставити статус «Шукаю роботу» + вказати свою професію.