Психолог онлайн. У чому фішка?

У сучасному інтернет просторі активно з'являються і розвиваються різні сервіси, що пропонують дистанційно проводити психологічні консультації та дозволяють клієнту, при цьому, залишатися в звичній для нього домашній обстановці. Але все, як, загалом і завжди, виявляється не так просто.

І в кожному способі психологічної допомоги, маються на увазі, перш за все, традиційний спосіб психологічної консультації в форматі особистої зустрічі і дистанційний формат психологічної допомоги, який реалізується за допомогою популярної програми Skype, та їй подібних, є свої важливі нюанси і особливості.

Позитивні моменти в дистанційному консультуванні через інтернет у форматі психолог онлайн

- У Клієнта є можливість знаходиться в звичній для нього домашній обстановці, в якій він може відчувати себе більш захищено та комфортно.

- Так як немає необхідності планувати поїздку до психолога і витрачати час на дорогу, то дистанційна консультація, звичайно, дозволяє заощадити час.

- Консультацію психолога по скайп можна отримати в будь-який час, що, звичайно ж, важливо, так як в подібних ситуаціях часто діє принцип - «дорога ложка до обіду».

- Консультація по скайп є більш доступною для клієнта у фінансовому відношенні, так як психологу немає необхідності нести витрати на оренду офісу. Тому вартість консультації в інтернет, як правило, нижче.

- Психологічна консультація онлайн підходить для тих людей (надмірно боязких і сором’язливих, або людей, що мають стійке переконання, що звернення до психолога - це неприпустима слабкість), для яких дуже складно зробити перший крок в зверненні до фахівця.

І якщо для вирішення своїх життєвих проблем ви надаєте перевагу саме такому підходу, на сайті bychkov.com.ua ви зможете скористатися послугами досвідченого практикуючого психолога, гештальт-терапевта Артема Бичкова, спеціалізацією якого є індивідуальні і сімейні консультації, а також гештальт-коучинг.

Але, звичайно ж, є і певні нюанси дистанційного формату психологічної допомоги через інтернет.

Застереження щодо консультування по Skype

- Відсутність безпосереднього особистого контакту психолога з клієнтом, який сам по собі грає дуже важливу роль. Саме відчуття фізичної присутності поруч людини, готового підтримати і допомогти, є, як правило, терапевтична і седативним. При цьому, відсутність особистого контакту звужує можливості використання деяких дуже ефективних психологічних методів і прийомів.

- Відсутність повної візуальної інформації не дозволяє психологу сформувати повну картину актуального психологічного стану людини.

- Домашня звична обстановка може нести певні мінуси в консультації, так як клієнт може мати сильні психологічні «якоря» в звичному для нього просторі, що фіксують його в деякому психологічному стані. Наприклад, для деяких людей звичні домашні види можуть надавати депресивний вплив, так як асоціюються з минулими раніше конфліктами і негативними емоціями. При цьому, кабінет психолога може привносити в ситуації консультування фактор новизни і грає роль «зміни обстановки і сюжету».

- У домашній обстановці не завжди є можливість зберігати конфіденційність, так як «домашні» часто мають можливість чути що відбувається в сусідній кімнаті, і розуміння цього факту може заважати людині розкритися і бути в необхідній мірі відкритим і щирим.

- Окреме питання стосується технічної сторони питання, так як для дистанційного консультування необхідна наявність комп’ютера з встановленою програмою і сам інтернет зв’язок не застрахована від неякісної зв’язку і переривань аудіо- та відео- сигналу.

Звичайно, ряд психологічних інтернет-ресурсів дозволяють людині самій вибрати формат консультації і підібрати необхідного фахівця, який працює як дистанційно, так і в форматі особистої зустрічі в психологічному центрі або кабінеті.

Не зовсім буде коректним говорити про те, що один формат краще, а інший гірше. Кожен з них має свої переваги і свої нюанси. І вибір формату консультування повинен залежати від психотипу і переконань самого клієнта. Деякі люди не можуть розкритися інакше, крім як в спілкування через інтернет, з розумінням того, що вони в будь-який момент можуть перервати контакт і зберегти своє інкогніто. Інші люди можуть довіритися психологу тільки після того, як побачать його особисто і їх внутрішньо відчуття чи не підкаже їм, що цій людині можна довірити свої проблеми і складності.