Догляд за газоном навесні. 6 простих правил

Після холодів і снігу газон виглядає не дуже привабливо. Але ж так хочеться, щоб з приходом тепла він знову радував око соковитими фарбами! Тоді слід приступати до роботи і починати доглядати за газоном вже ранньою весною.

Як же доглядати за газоном навесні, щоб він виглядав красиво. Варто зазначити, що заходи, які повинні проводитись вимагають значного часу і трудозатрат. Якщо ви не хочете цих проблем, то можна придбати готовий рулонний газон, а якщо ж все-таки наважитесь своїми руками навести порядок, то у пригоді стануть наступні поради. 

Живлення: основа основ

Перші весняні роботи по догляду за газоном слід починати з підгодівлі. Деякі садівники рекомендують розсіювати добрива по танучому снігу. Це не дуже ефективно, так як половина з них буде винесена з грунту з талими водами. Наберіться терпіння, почекайте, поки грунт прогріється до 10 ° С і потім вже виконайте підгодівлю трави азотними добривами з розрахунку 0,5 кг на 1 сотку (це відповідає 1,2 кг карбаміду або 1,5 кг аміачної селітри). Першу підгодівлю краще розділити на дві «порції» (наприклад, 0,6 кг карбаміду на сотку) і внести їх з інтервалом в тиждень. Суміш добрив необхідно рівномірно розподілити по всьому газону. Для цього краще використовувати ручний розпилювач.

Якщо на вулиці стоїть суха погода, то після підгодівлі треба полити газон, щоб добрива добре розчинилися і не спалили рослини.

Весняний догляд за газоном: вичесати і «наколоти»

Через пару тижнів після добрива грунту, газон треба «вичесати». Для цієї мети використовуйте граблі. Вони відмінно впораються з опалим листям і сухою травою. Після того, як ви очистили газон, слід провести аерацію. Спеціальні аератори або садові вила добре впораються з цим завданням. Якщо будете використовувати вила, то уважно стежте, щоб глибина проколу грунту була не менше 8 см. При такій глибині повітря легко буде надходити до коріння.

Геть бур’яни!

В кінці квітня і на початку травня бур’яни починають свою «експансію». У весняний період бажано зайнятися прополкою газону. Можна використовувати два варіанти прополки:

- Органічний - для цих цілей скористайтеся вузьким совком-полільником, або спеціальними вилами для газону.
- За допомогою хімікатів. Гербіциди селективної дії показують свою ефективність в боротьбі дводольними бур’янами, а також кульбабою, конюшиною. Від гербіцидів варто відмовитися, якщо до складу газонної суміші входять бобові трави.

Підсівати спорожнілі ділянки на газоні

Якщо ви на своєму газоні побачили пожухлі трави або залисини, тоді необхідно на цих ділянках підсіяти газон. Для початку треба: вирівняти ділянку, прокатати катком або утрамбувати дошками розпушити верхній шар і посіяти суміш газонних трав норма насіння для підсіву становить 50-60% від норми первісного посіву

Вирівнюємо купини

Купини можуть утворитися через неоднорідність ґрунту і його нерівномірне зволоження взимку. Під час догляду за газоном ранньою весною їх можна залишати на газоні, так як вони будуть псувати його зовнішній вигляд. Навіть рулонний газон може «пузиритися» після зими. Позбутися від бульбашок і купин допомагає прикочування газону катком.

Догляд за газоном після зими: позбавляємося від снігової плісняви

​​На газоні може розвиватися снігова пліснява, якщо взимку були відлиги. В результаті утворюється міцелій декількох видів хвороботворних грибів, які викликають пухнастий рожевий наліт на траві і пухнастий наліт світло-сірого кольору.

Снігова пліснява легко помітна в похмуру і безвітряну погоду на нескошеної газоні. По виду вона схожа на тонкий шар снігу.