Mastercard запускає технологію Blockchain для своїх клієнтів

Нещодавно Mastercard оголосила про запуск своєї Blockchain-технології для "обраних" банків і клієнтів. Нова система транзакцій, над якою компанія працювала останні кілька років, представлена ​​в якості альтернативного, потенційно більш ефективного методу оплати товарів і послуг.

Важко заперечувати, що на фінансовому ринку сформувалася чітка тенденція щодо розвитку технологій, пов’язаних з віртуальними фінансовими транзакціями. За даними видання Fortune 500, Mastercard вже друга компанія, яка оголосила про можливість здійснення Blockchain-операцій. Першопрохідцем виступила компанія IBM, яка запустила свою “блоковий ланцюжок” для транзакцій між банками Південного узбережжя Тихого океану.

Технології обох компаній орієнтовані на здійснення безпечних платежів між підприємствами, що входять в мережу Blockchain, які потрапляють в неї тільки за попереднім запрошенням. Але Blockchain в системі Mastercard має суттєві відмінності від IBM: якщо остання здійснює транзакції тільки в форматі криптовалюти Lumens (творець - некомерційна структура Stellar), то Mastercard не залежить від конкретної криптовалюта, а працює з усіма типами платіжних одиниць.

У свою чергу IBM поки оголосила всього лише про 13 банків, що підтримують її мережу Blockchain.

На даний час однієї з головних проблем, з якою може зіткнутися користувач в системі Blockchain, є конвертація готівки в криптовалюту. Завдяки новій системі, Mastercard планує створити більш безпечний і прозорий спосіб для здійснення і відстеження платежів в рамках існуючої фінансової системи. Компанія вважає, що її головною перевагою стане унікальна комбінація технології Blockchain зі стандартною системою розрахунків Mastercard.

У свою чергу кредитний провайдер Visa, в партнерстві з Blockchain-стартапом Chain, також впроваджує власну систему для здійснення аналогічних платежів між своїми бізнес-контрагентами.

Чим же “підкуповують” подібні системи розрахунків? Перш за все вони дозволяють компаніям скорочувати витрати на комісійні виплати банкам при здійсненні трансконтинентальних платежів. Так, при стандартній системі, платіж, як правило, проходить ланцюжок з декількох іноземних банків, тим самим в рази збільшуючи суму комісійних зборів. У свою чергу Blockchain Mastercard може безпосередньо зв’язати постачальників з покупцями, минаючи низку посередників.

Відомо, що ряд корпорацій вже дали згоду на участь в блоковому ланцюгу Mastercard, але їх імена поки не розголошуються. Mastercard передбачає, що крім стандартних платежів, компанії зможуть використовувати Blockchain для “доказу джерел походження” фінансових активів, тим самим знижуючи рівень шахрайства, особливо в сегменті торгівлі фармацевтичними препаратами та предметами розкоші.

Незважаючи на райдужні перспективи, як зазначають фінансові експерти, Blockchain Mastercard навряд чи зможе витіснити пластикові карти з ринку фінансових послуг, принаймні найближчим часом.

Если вы ищите надежный банк в Одессе, обратите внимание на выгодные предложения кредитования, размещения депозитов, страхования и других финансовых услуг от АО «Альфа-Банк». Надежность, прозрачность, индивидуальныйц подход, самые лучшие процентные ставки -  вот за что клиенты ценят это финансовое учреждение!