Гроші з неба: про особливості і переваги зеленого тарифу

Про зелений тариф в Україні почали говорити ще з 2009 року, коли він був затверджений законодавчо. Головна мета його прийняття полягала в тому, щоб розвивати комплекс альтернативних джерел електроенергії в нашій країні, заохочуючи українців встановлювати домашні малопотужні сонячні і вітрові електростанції.

Зелений тариф - це завищена вартість, за якою держава купує у населення вироблену з альтернативних джерел електроенергію. Країна купує електрику через ДП «Енергоринок», засноване ще в 2000 році. При підключенні у Вас є вибір - продовжувати користуватися більш дешевою державно електрикою, продаючи все вироблене державі, або забезпечити собі енергонезалежність, повністю користуючись власним, при цьому залишок продавати державі.

Отож, для того щоб підключитися до зеленого тарифу Вам знадобитися:

- Домашня електростанція (вітрова або сонячна) до 30 кВт;
- Двохнаправлений лічильник, який Ви купуєте і встановлюєте за свій рахунок;
- Необхідний пакет документів.

Для підключення насамперед Вам потрібно встановити сонячні панелі або вітрогенератор. Далі Ви погоджуєте підключення з місцевим Обленерго і після отримання дозволу запускаєте своє «дітище» в експлуатацію. Двохнаправлений лічильник рахує різницю виробленої і використаної електроенергії. За підсумками на Ваш банківський рахунок щомісяця буде приходити оплата:

- Якщо Ви продаєте електроенергію в повному обсязі, то зарахується її вартість, мінус сума в платіжці;
- Якщо у Вас більше споживання електрики, ніж виробництво, то вартість вироблених кіловат частково покриє розмір вашої платіжки.

Як оформити зелений тариф

Щоб заробляти на зелений тариф Вам не потрібно оформляти ФОП. Також Вам не доведеться отримувати техумов та надавати проект домашньої електростанції. Необхідно лише подати перелік документів в РЕМ.

Для подачі заяви потрібно надати наступні документи:

- Договір з РЕС про енергопостачання;
- Документ, що підтверджує особу (паспорт або права);
- Акт права власності на будинок;
- Заява-повідомлення затверджене НКРЕКУ (можна завантажити з сайту організації);
- Однолінійна схема підключення.

Також важливо, щоб потужність електростанції не перевищувала виділену на домогосподарство. В основному в Україні для квартир це 5 кВт, для приватних будинків - 7 кВт. Якщо Ви плануєте ставити систему більшої потужності, Вам потрібно прийти у відділення РЕМ і переукласти договір.

До речі, звернувшись до компанії “Атмосфера” ви на найвигідніших умовах зможете замовити встановлення сонячної електростанції, і отримати зеленый тариф “під ключ”!

Процес підключення до зеленого тарифу включає кілька етапів:

- Спочатку Ви купуєте все обладнання і вмонтовуєте його;
- Далі подаєте документи в РЕМ разом зі схемою підключення;
- Після погодження та затвердження в РЕМ, відкриваєте рахунок в будь-якому банку;
- Купуєте і ставите двонаправлений лічильник;
- Співробітник РЕМ перевіряє Вашу електростанцію, після чого Ви прямо на місці підписуєте договір.

Зауважте, прибуток за продану електрику оподатковується на дохід фізосіб (ПДФО) в розмірі 15%.

Зазвичай оформлення зеленого тарифу займає від двох до чотирьох місяців. Також можуть бути невеликі затримки через те, що для багатьох районних відділень Обленерго це нова послуга.