Свіжообсмажена кава: вишуканий смак і користь для здоров’я

Свіжообсмажена кава - ідеальний варіант для приготування по-справжньому ароматного напою. Цінителі багатої палітри натуральної кави і ті, хто тільки починає осягати тонкощі вишуканого смаку, відводять цим зернам перші місця в особистому топі.

Хочете розкрити букет нового сорту або побалувати себе знайомим рецептом, отримавши максимальне задоволення? Тоді пора переходити на свіжообсмажену каву.

Що таке свіжообсмажена кава?

Як сказав класик: «свіжість буває тільки одна - перша, вона ж і остання». Свіжообсмаженою називають каву, з моменту теплової обробки якого пройшло не більше 14 днів.

Всім любителям свіжообсмажених зерен слід враховувати, що навіть після закінчення теплового впливу процеси зміни смаку тривають. У першу добу після обсмажування кава «відпочиває», а піку смаку досягає через кілька днів.

Гурмани вважають, що оптимальні смакові характеристики зерна мають в період з 3 по 9 день після обсмажування. Після двох тижнів втрата ароматичних речовин стає помітною, змінюючи смак готового напою.

Свіжість першого ступеня: правила свіжообсмаженої кави

Щоб кава була відмінного смаку, скористайтеся наступними правилами збереження свіжості.

1. Правило перше: чим коротший шлях від обсмажування до вживання, тим кращий смак напою. Зверніть увагу: в хороших інтернет-магазинах, таких як caffissimo.com.ua, доставку обсмаженої кави в зернах обіцяють протягом першої доби, якщо магазин знаходиться в вашому місті або максимум, до 5 днів, якщо покупка робиться в іншому регіоні. Зерна високих сортів обсмажують взагалі тільки під замовлення.

2. Правило друге: мелемо за потребою. Помел свіжообсмаженої кави про запас - не найкраща ідея. Подрібнені зерна швидше втрачають свій смак і аромат. Тому молоти слід рівно стільки, скільки ви збираєтеся зварити за один раз.

3. Правило третє: менше контактів з повітрям і світлом. На повітрі йде активне окислення, а світловий вплив додає інтенсивності процесу. Тому свіжообсмажену каву найкраще зберігати в максимально герметичній упаковці і в темному місці.

4. Правило четверте: не купуй, якщо не впевнений. Якщо у вас виникають найменші сумніви в свіжості обсмажування зерен, краще таку каву не купувати взагалі. Ознаками несвіжого обсмажування може бути надмірно блискучий вигляд зерен, масляниста плівка, запах згірклої олії.

Переваги свіжообсмаженої кави

Які плюси ви отримуєте, замінивши готові суміші сумнівного походження свіжообсмаженими зернами?

1. Смак. Зерна свіжого обсмаження зберігають більше аромату, ніж дуже добре запакована кава тривалого зберігання.

2. Користь. Свіжообсмажена кава багатша корисними речовинами, які забезпечують каві славу відмінного антиоксиданту і помічника травної системи.

3. Зручність. Зерна свіжого обсмажування можна купити в будь-який розфасовці, від 100 грам і до важких кілограмових пакетів, так що і власник авторської кав’ярні, і любитель чашки свіжого напою можуть побалувати себе хорошим зерном.

4. Клас сорту. Купуючи свіжообсмажену каву, ви зможете скласти власні купажі і мікси, пробувати нові сорти, розрізняти відтінки смаку, підбираючи індивідуальні характеристики. Немає більше потреби задовольнятися готовими сумішами, складеними в комерційних цілях.

5. Можливості. Ви можете спробувати всі найпопулярніші, знамениті і навіть елітні сорти кави, купуючи їх невеликими порціями, щоб скласти особисту колекцію.