Як здійснювати чищення бойлера

Накопичувальний електричний водонагрівач являє собою закритий бак з нагрівальним елементом. Під час роботи бойлеру відбувається нагрів води, в результаті солі, що містяться у воді, випадають в осад, налипають на тен і осідають на дно водонагрівача.

Надежные функциональные пробковые краны, а также другие качественные трубопроводные фитинги предлагает интернет-магазин boiler.ua.

Накип на тені і в баку негативним чином впливає на працездатність агрегату, вона збільшує теплоізоляцію тена і термостата, що призводить до непотрібного перегріву води, і, відповідно, до істотного збільшення споживаної водонагрівачем електроенергії. Крім того, що на 20% збільшується споживання електроенергії, в разі надмірного скупчення накипу у водонагрівачі існує небезпека швидкого виходу водонагрівача з ладу.

Тому чистити водонагрівач від накипу все ж потрібно, і краще це робити своєчасно. Час між чищенням індивідуальний, і залежить від жорсткості води і температурного режиму бойлера. Чищення накопичувального водонагрівача краще довірити фахівцеві, але можна, при наявності досвіду і бажання, почистити водонагрівач самостійно. Послідовність така:

1. Вимкніть водонагрівач від мережі.

2. Перекрийте подачу води.

3. Обов’язково відкрийте на змішувачі гарячу воду, має вилитися кілька літрів води, заодно стравити зайвий тиск у водонагрівачі.

4. Зніміть зворотний клапан. Якщо він обладнаний тригером для зливу води, можна скористатися ним. Але майстри тригером зазвичай не користуються, в цьому випадку вода зливається кілька годин (з бойлера в 100 літрів). Якщо ж демонтувати клапан, вода зіллється за 15-20 хвилин. Для зливу дуже зручно скористатися шлангом відповідного діаметру.

5. Після того, як вода зіллється, відкрутіть гайки на фланці, знявши перед цим кришку внизу водонагрівача.

6. Акуратно вийміть фланець, намагаючись не пошкодити тен і горловину бака

7. Видаліть накип з тена і внутрішньої поверхні фланця.

8. При необхідності замініть магнієвий (магнезієвий) анод водонагрівача. Як правило, на стінках бака накип майже не накопичується.

9. Огляньте за допомогою ліхтарика внутрішню поверхню бака на предмет збереження склоемалі (якою покрито більшість водонагрівачів). Про те, що емаль обсипається, говорить те, що серед бурого накипу трапляються численні частинки емалі темно-синього або блакитного відтінків, а також пошкоджена поверхня бака.

10. Якщо все в порядку, зробіть збірку в зворотному порядку.

11. Перевірте бойлер на предмет протікання, врахуйте, що для того, щоб вода набралася в бак, треба відкрити на змішувачі кран гарячої води для стравлювання повітря. Якщо на фланці виявили витікання, можливо, доведеться замінити гумову прокладку фланця. Деякі виробники рекомендують міняти прокладку після кожної чищення накопичувального водонагрівача.