Літня гума: поради щодо вибору

В наших широтах дорожні умови сильно залежать від пори року, тому автошини повинні відповідати сезону. Зараз настав час літньої гуми. Більшість водіїв вже встановили комплект для теплого сезону, що залишився з минулого року.

Але якщо, наприклад, стара гума вже зносилися або пошкоджена, доведеться задуматися про нову покупку. Підбираючи “обновку” для свого транспорту, сучасні автолюбителі стикаються з великою кількістю пропозицій від різних брендів, і різних постачальників. Головні критерії вибору - якість і ціна, а тому, щоб літня гума не була обтяжливою для вашого бюджету, і не підвела вас у навіть найекстремальніших дорожніх ситуаціях, замовляйте її в інтернет-магазині tyre-box.com.ua.

Моделі нинішнього року - це втілення свіжих технічних досягнень їх виробників. Зазвичай перед початком сезону експерти проводять тести новинок і складають рейтинг літніх шин. Ті, для кого важливо придбати саме новий виріб, можуть вивчити їх і знайти потрібний варіант.

З іншого боку, більш ранні моделі будуть значно доступнішими. А при виборі буде можливість врахувати відгуки водіїв, які встигли спробувати їх на практиці.

Особливості літніх автошин

Хімічний склад літніх покришок підібраний таким чином, щоб вони були досить жорсткими. При мінусовій температурі така гума стає занадто твердою, не забезпечуючи нормального зчеплення з дорожнім покриттям. Але в літню спеку вона, на відміну від зимової, не втрачає своїх експлуатаційних властивостей.

Протектор у літніх моделей менш глибокий, без мікромалюнка і, найчастіше, без яскраво виражених блоків. По краях малюнок плавно “перетікає” на боковини. Вузькі поздовжні канавки служать для ефективного відведення води з точки контакту. Таким чином, усувається ризик аквапланування.

Залежно від особливостей малюнка виділяють кілька основних різновидів шин на авто. Симетричні ненаправлення гарні своєю універсальністю. При їх монтажі не потрібно враховувати сторону або напрямок обертання. А при необхідності можна змінювати колеса з правого і лівого боку місцями. Зазвичай такі моделі мають більш доступну вартість, що також важливо. Експлуатаційні характеристики подібних покришок добре підходять для спокійної їзди в умовах міста.

Асиметричні ненаправлені автошини мають різний візерунок з внутрішньої і зовнішньої сторони. Для коректної установки на боковинах нанесені позначення, яка зі сторін є внутрішньою, а яка - зовнішньою. Така гума дає відмінне зчеплення і керованість. Завдяки цьому вона добре підходить для швидкої їзди по мокрій дорозі. Нерідко у подібних моделей є відповідне маркування - RAIN ( «дощ») або AQUA ( «вода»).

У направлених шинах канавки утворюють “стрілоподібний” візерунок. Для таких покришок має значення напрямок установки. Збоку у таких моделей є позначення у вигляді стрілки, що вказує, куди вони повинні обертатися. Цей тип покришок відрізняється досить високою керованістю, забезпечує якісне водовідведення. Вважається, що такий малюнок особливо підходить для швидкісної їзди при сухій погоді. Серед моделей з направленим малюнком зустрічаються як симетричні, так і несиметричні.

Як вибрати літні шини для автомобіля за розміром

Типорозмір найпростіше підбирати, спираючись на рекомендації виробників автомобіля. Дані про характеристики відповідних покришок можна відшукати в технічній документації до Вашого транспортного засобу. А при підборі конкретної моделі її розміри можна дізнатися з позначення, нанесеного на боковину.

Маркування автошин містить блок цифр, які позначають діаметр, ширину моделі, а також висоту її профілю. Це може виглядати подібним чином: 195/65 R15.

Говорячи про літні шини 195, 185 або 175, мають на увазі відповідну ширину покришок в міліметрах. Як видно з наведеного вище прикладу, ця характеристика зазвичай вказується першою. Через косу риску вказують висоту профілю, яка вказується в процентному співвідношенні щодо ширини. Тобто, в даному прикладі профіль становить 65% від ширини моделі. Моделі, у яких це значення не перевищує 55%, вважаються низкопрофильними.

Ширина і висота профілю впливають на швидкісні характеристики автомобіля. Низький профіль - це вибір на користь швидкості, особливо на рівному, сухому асфальті. Однак покришки з високим профілем відрізняються більшою міцністю і довговічністю. Це особливо важливо, якщо доводиться багато їздити по нерівних дорогах.