Подбаємо про майбутній урожай: особливості весняної підгодівлі саду і городу

Навесні догляд за газоном, садом, грядками, деревами, кущами та квітами починається з внесення відповідних добрив. Як їх вибрати, і яка порція потрібна кожній з рослин?

На перший погляд, кожен із зелених “мешканців” вашої ділянки потребує індивідуального поживного комплексу. Насправді ж процес пробудження і зростання схожий у більшості рослин, тому речовини їм будуть потрібні одні і ті ж, а ось дозування будуть істотно відрізнятися.

Придбати якісні добрива, а, заодно, і засоби захисту рослин, насіння, і все інше необхідне для нормальної життєдіяльності вашого саду і городу ви зможете відвідавши Харвест центр Вінниця, а нижче наведені поради фахівців щодо ефективної і безпечної весняної підгодівлі.

Весняна підгодівля саду

Щоб отримати хороший врожай ягід і фруктів влітку, не можна пропускати підгодівлю саду навесні. Перші добрива за сезон повинні забезпечити поживні речовини дереву або кущу на пробудження, утворення бутонів і листя, першої зав’язі, а тому скупитися в цьому питанні не варто.

Чим підгодувати дерева навесні? Сніг, що тане, вимиває з грунту накопичені за минулий сезон поживні речовини, а тому деревам потрібно поповнення запасів. Першим з грунту вимивається такий необхідний для нарощування зеленої маси азот. Саме з внесення азоту під плодові дерева варто почати сезон догляду за садом. Добриво вноситься за 2-3 тижні до цвітіння. Для цього використовують один з наступних розчинів:

- 5% -ний розчин сечовини, аміачної селітри або пташиного посліду з розрахунку піввідра на 1 кв.м пристовбурного кола;
- розведені в 2 л води 500 г гною на 1 кв.м пристовбурного кола.

Також можна швидко поповнити запаси азоту за допомогою позакореневого підживлення (обприскування) сечовиною. Для яблунь підходить 0,3% -ний розчин, для груш - 0,1-0,2% -ний, для кісточкових культур (вишні, сливи, черешні, абрикоса) - 0,5-0,6% -ний.

Ягідні кущі за весну підгодовують двічі - кореневим та позакореневим методом. Перша підгодівля здійснюється після того, як відтане грунт і набухнуть бруньки. Для неї необхідно азотне добриво, наприклад, 25-30 г аміачної селітри або 40-50 г сульфату амонію на 1 кв.м.

Весняна підгодівля городу

Своєчасна і повноцінна підгодівля грядок навесні дозволить вашим овочам почати зростання в якісному, насиченому поживою грунті. Це вбереже їх від стресу і дасть силу на протистояння різноманітним захворюванням. Крім того, рослині не доведеться витрачати сили на пошук макро- і мікроелементів, і воно стане розвиватися на заздрість сусідам.

Найважливіше добриво для городу навесні це, звичайно ж, азот. Втім, про калій і фосфор також забувати не варто - грамотне поєднання цих речовин дозволить овочам поступово збільшувати кореневу систему і листя.

Важливо правильно поєднувати органічні і мінеральні підгодівлі для городу, тому що лише в комплексі вони дадуть хороший результат. Так, перепрілий гній або компост варто вносити за 3-4 тижні до посадки овочів з розрахунку 1 відро на 1 кв.м. А мінеральні добрива - безпосередньо перед посадкою або перекопування землі. Якщо органіки у вас немає, можна скористатися сухими добривами і внести на 1 кв.м наступні речовини:

- 30-35 г азотної підгодівлі (аміачна селітра, карбамід або сечовина);
- 25 г фосфорних добрив (суперфосфат, амофос);
- 20 г калійних речовин (сірчанокислий калій, калімагнезія, калимаг), можна замінити склянкою деревної золи.