Про користь грязелікування

З землі ми вийшли, землею і лікуємося. Як можна переоцінити цей унікальний дар природи! Поїхати підлікуватися «на води» і «на грязі», як і раніше, в пошані. Це тихий, релаксуючий відпочинок, а головне - зі значною користю для здоров'я.

Зараз, попри поширені твердження, щоб використовувати цей засіб для оздоровлення не обов’язково їхати в дороговартісні закордонні курорти Терме ді Сірміоне, Ефоріє Норд, чи на Мертве Море. Ця ефективна терапія доступна в Україні, зокрема в санаторії Куяльник на одещині, що розташувався поблизу однойменного лиману. До речі, це один з перших у світі санаторіїв, де почали застосовувати грязелікування.

На сьогоднішній день санаторій спеціалізується на лікуванні:

- Хвороб і травм опорно-рухового апарату;
- Захворювань нервової системи;
- Хвороб кровоносної системи;
- Суглобових захворювань;
- Дитячих хвороб;
- Захворювань чоловічої та жіночої сечостатевої системи.

Користь грязелікування

Грязелікування або пелотерапія (від грец. Pelos -грязь і therapeia - лікування) це застосування з лікувальною метою грязей і грязеподібних речовин (парафіну, озокериту та ін.). Метод застосовується вже багато століть, але про оздоровчий потенціал грязей науці і в наш час відомо далеко не все.

Звичайно ж, лікувальні грязі відрізняються від того болота, що в найближчій калюжі. Вони утворюються в результаті складних, багаторічних біологічних процесів і хімічних реакцій. Залежно від властивостей, вони діляться на 4 типи: мулові сульфідні, сапропелеві, торф’яні і сопочні. Вже за назвами ясно, що саме в кожному типі переважає в складі.

Грязелікування буде корисно при хронічних і підгострих запальних захворюваннях опорно-рухового апарату, хворобах обміну речовин і залоз внутрішньої секреції, захворюваннях і наслідках травм периферичної та центральної нервової системи, жіночих і чоловічих запальних захворюваннях, хворобах органів травлення.

Пелотерапія сприяє зрощенню кісток при переломах, загоює рубці після травм і опіків, нормалізує діяльність шкіри, практично при будь-яких шкірних захворюваннях.

Як діє лікувальна грязь на організм?

Відомо, що будь-яке запалення порушує роботу сполучної тканини. Згадайте рубці після ран, розрослі мигдалини після ангіни, спайки після пневмонії або гінекологічних захворювань. Кровообіг в пошкодженій сполучній тканині порушується і орган, яким ці тканини належать, повноцінно працювати вже не зможе. Найчастіше, цю ситуацію можна виправити тільки хірургічно.

Лікувальні грязі, завдяки посиленню притоку крові до тканин і поліпшення оксигенації, стимулюють відновлення сполучної тканини, розсмоктують залишкові явища запалення, активізують роботу залоз внутрішньої секреції і підвищують захисні сили організму. Іншими словами, стимулюють і відновлюють все, що тільки можливо.

Не дарма в санаторії зазвичай відправляються після серйозної хвороби: давно відомий той факт, що грязелікування найбільш ефективно саме при переході захворювання з підгострої, «лікарняної» стадії в хронічну. Лікувальне болото допомагає повністю відновитися, і хвороба може не залишити в організмі і сліду.

Протипоказання і побічні ефекти грязелікування

Лікування природними грязями - спосіб високоактивний, володіє масою переваг, однак має і свої протипоказання. Не варто ними нехтувати, бо можна серйозно нашкодити своєму здоров’ю. Ось перелік основних протипоказань:

- Будь-які захворювання в гострій стадії
- Будь-які новоутворення, навіть доброякісні (серед них мастопатія і міома)
- Вагітність (переконайтеся, що ви не вагітні, приступаючи до лікування болотом)
- Будь-яка кровотеча і схильність до них (теж актуально для жінок)
- Хвороби крові та кровотворних органів
- Імунодефіцит і хвороби з ним пов’язані
- Венеричні захворювання (в основному, через ризик заразити інших людей в санаторії)
- Підвищена температура тіла
- Епілепсія
- Запущені стадії серцево - судинних захворювань.
- Туберкульоз в активній формі
- Важкі ураження легень
- Хронічний нефрит і нефроз
- Природно, все злоякісні пухлини