На що слід звертати увагу при виборі курортного міста або санаторію

Будь-якій людині, яким би завзятим трудоголіком він не був, необхідно час від часу відпочивати. Протягом року витрачається багато сил, це безперечно. Треба їх якось відновлювати. І найкращий варіант для цього - санаторій.

У кожного курортного регіону є основна і вторинна спеціалізація. Це означає, що в залежності від набору природних цілющих факторів різні курорти лікують одне і те ж захворювання з різним ступенем ефективності. Тому дуже важливо вивчити курорт, на який Ви збираєтеся їхати, щоб лікування Вашого основного захворювання не виявилося вторинною спеціалізацією цього курортного регіону. А допоможе у цьому сайт https://ukrprofzdrav.com порталу Укрпрофздравниця, де представлені всі вітчизняні санаторії з детальним описом лікувально-оздоровчих послуг. Знайти те, що саме вам потрібно на цьому сервісі досить легко завдяки фільтру “профілі лікування”, а також можливості звязатися онлайн з досвідченими консультантами.

Існують вузькопрофільні курорти, спеціалізацією яких є конкретна група захворювань, а є і багатопрофільні здравниці, природні ресурси якого однаково ефективно позначаються на лікуванні різних груп захворювань. Однак, як показує практика, краще все ж їхати на вузькопрофільні курорти і лікувати основне захворювання, ніж намагатися вилікувати весь організм, так як можна просто перевантажити його численними комплексними процедурами. Через кілька місяців після проходження курсу лікування основного захворювання Ви можете поїхати на інший курорт і зайнятися лікуванням інший свою хворобу.

Що потрібно знати при виборі санаторію?

Щоб пройти ефективне санаторно-курортне лікування, Ви повинні вибрати санаторій за кількома критеріями:

- чи проведена в санаторій мінеральна вода. Саме процедури на основі природної термальної води дають максимальний ефект;

- наявність дієтичного харчування. Це обов’язкова умова ефективного лікування шлунково-кишкового тракту і обміну речовин;

- можливість пройти медичне обстеження і здати лабораторні аналізи, щоб лікар міг призначити Вам більш точний курс процедур;

- власний бальнеоцентр в санаторії. Деякі процедури вимагають дотримання певного температурного режиму після їх проведення;

- широкий вибір процедур;

- вибір процедур в санаторіях, що спеціалізуються на класичному санаторно-курортному лікуванні, як правило, ширше, ніж в готелях;

- наявність власного басейну для лікувальної фізкультури. Це особливо важливо при лікуванні опорно-рухового апарату.

Чи існують протипоказання, при яких заборонено їхати на санаторно-курортне лікування?

Так, існують. Це всі інфекційні захворювання в гострій стадії, злоякісні пухлини в процесі лікування, часто повторювані сильні кровотечі всіх видів, вагітність, нездатність самостійно пересуватися, алкогольна залежність.

Також важливо враховувати індивідуальні особливості організму - природні цілющі фактори по-різному діють на організм і на всі лікування в цілому.

Які документи рекомендується брати з собою при поїздці в санаторій?

Рекомендуємо брати з собою результати обстеження: рентгенівські знімки, результати КТ, ЕХО-ЕГ, ЕЕГ і т.д. - не більше 6 місяців і результати лабораторних аналізів і УЗД - не більше 1 місяця давності.

Це допоможе лікарю-курортологу визначитися з призначенням курсу реабілітації і може заощадити час і кошти на повторне проходження обстежень.

Потрібно також пам’ятати про те, що санаторно-курортний етап реабілітації не включає медикаментозне лікування або передбачає мінімальне використання медикаментів. Тому препарати, що приймаються Вами тривалий термін, краще взяти з собою.