8 звичок невпевнених у собі людей, які заважають знайти гармонію в стосунках

«Я негарна», «У мене нічого не вийде», «Все пропало!» - ці та подібні до них фрази частенько можна почути від людей, які не люблять себе. Психологи називають таку поведінку токсичною, адже вона здатна отруїти життя не тільки тому, хто вічно невпевнений у собі, а й усім оточуючим. Ось чому відносини з такою людиною - це справжнісіньке випробування на міцність. Адже партнеру доводиться постійно втішати, надихати і вселяти впевненість, замість того щоб насолоджуватися життям.

Складно любити людей, які, по суті, самі себе не люблять, і багато хто з цієї категорії прагнуть докорінно змінити себе. Непросте, чесно кажучи, завдання, у цьому випадку можна порадити їм ефективні тренинги, що проводить портал Sokrat.  А що ж видає невпевнену у собі людину, які вони мають шкідливі звички, що заважають бути в гармонії з собою і довколишнім світом?

Поглинають всі ваші емоції і вимагають нових

Люди, які себе не люблять, потребують постійного підтвердження любові до них від інших людей. У кожному слові, погляді та вчинку їм вбачаються підступи, таємний сенс.

Дуже важко спілкуватися з тим, хто у всьому бачить лише погане. Можливо, спочатку палкий закоханий і візьме на себе роль казкового принца, який буде постійно втішати вічну плаксу, але дуже скоро він видихається. Тому що їй хочеться бути гарною і слухати про себе солодкі промови, які вона починає вимагати у величезних кількостях. Трохи відволікся на щось інше - і вона вже ридає!

Розказують тільки про себе і свої почуття

Невпевнені в собі люди часто поєднують дві протилежних якості - вони не люблять себе, але при цьому гранично егоїстичні. В ідеалі відносини двох людей - це діалог, який ведеться на рівних. Але тільки не в цьому випадку. Закомплексованість змушує людину думати і говорити тільки про себе. Такий тип людей здатний морально спустошити навіть найтерплячішого партнера.

Негативні емоції для них яскравіші

Невпевнена в собі людина підозрює, що насправді вона мало що собою являє. Але весь час займатися самознищенням занадто неприємно, тому вона часто зайнята знеціненням і приниженням всього, що її оточує. Лікарі в поліклініці дурні, продавці в магазині хамлять, дружина одного страшна, а сам друг - алкаш.

А він сам серед усього цього неподобства дуже навіть нічого! Тому від партнера потрібна підтримка і співчуття з приводу того, що доводиться жити серед усього цього “зброду”. Ну і похвала і захоплення тим, що він такий молодець.

Схильні до зрад

По-справжньому впевненим у собі людям не потрібні зайві докази своєї привабливості. Вони і так це знають, тому що впевненість живе всередині - їм не потрібне підживлення ззовні.

Зовсім по-іншому справа з тими, хто не звик до любові і турботи про себе. Їх самооцінка залежить від оточуючих. Сумніви у власній красі змушують їх шукати любов на стороні. Кожного, хто проявить до них симпатію, вони записують в коло наближених і з головою стрибають у вир «пристрасті». А постійного партнера завжди знайдеться в чому звинуватити - зазвичай в тому, що він не дає достатню кількість любові.

Постійно доводять щось всьому світу і собі

Дослідники стверджують, що люди, які занадто критичні до себе, мають невротичний тип особистості. Вони неспокійні і тривожні без жодних на те причин. А ще завжди незадоволені собою і оточуючими, і це штовхає їх на постійні пошуки ідеалу - нової роботи, яка буде кращою за попередню, або ж на покупку нікчемних речей і непотрібні знайомства. Здається, вони змушені постійно доводити собі і всьому світу, що насправді вони непогані люди. Навряд чи життя з такою людиною буде спокійним і розміреним.

Пильнують і перевіряють

Сліпі ревнощі - доля невпевнених людей. Тому, хто сам не любить себе, неможливо повірити в те, що партнер відчуває до нього справжні почуття. Часом відносини перетворюються в нескінченний пошук підступу. Це абсолютно болісна ситуація, адже через сумніви в любові ревнивець починає справжню стеження, і великий ризик, що ви дістанете собі справжнього домашнього тирана. І ніякі запевнення у вірності не допоможуть: такій людині їх завжди буде мало.

Не живуть сьогоднішнім днем

Невпевненими в собі людей іноді називають інфантильними, іноді ледарями, але ясно одне: вони не хочуть брати відповідальність за своє життя, надаючи партнеру цей «почесний обов’язок». Страх перед майбутнім не дає їм планувати своє життя далі, ніж на місяць-другий. А жаль про минуле тягне назад і не дає жити справжнім життям. У будь-якому випадку, такі люди непристосовані до життя, яку «для чогось» треба жити.

Стають залежними

Усередині постійно незадоволеного партнера живе порожнеча. Там немає ні інтересів, поглинаючих увагу і час, ні відповідальності, ні турбот про завтрашній день. Тому він обов’язково спробує заповнити порожнечу всередині себе за допомогою коханого, витягаючи з нього нові і нові визнання в любові, захоплення, подарунки, обіцянки бути вічно разом і запевнення у вірності. Зрештою це знесилює, адже неможливо бути для людини всім - другом, партнером і «жилеткою для сліз».