Гуморина - чисто одеське свято!

«Одеса гумором живе» - ця фраза вже настільки прижилася в народі, що неможливо уявити Одеси, не згадавши знамениті одеські анекдоти, колоритну одеську мову, і звичайно ж, першоквітневу Гуморину. День сміху, або як його ще називають День дурня, відзначається в усьому світі, але тільки в Одесі вперше 1 квітня 1973 року проводиться фестиваль сміху, названий Гумориною. І ось уже 46-й рік поспіль 1 квітня для Одеси це не просто день сміху і жартів, - це великомасштабна подія в ім'я радості, оптимізму та гарного настрою!

Спочатку трохи про історію святкування 1 квітня. Деякі історики зародження Дня сміху, або як його ще називають День дурня, приписують традиції проведення у Стародавньому Римі свята на честь божества Сміху.

Так чи інакше, 1 квітня відзначається в багатьох країнах світу, ставши міжнародним Днем Сміху. Але тільки в Одесі вперше з 1 квітня 1973 року проводиться великомасштабний фестиваль гумору, названий Гумориною. Побачити це веселе дійство краще, звичайно, на власні очі, а заодно і замовити тут https://love-odessa.od.ua/ екскурсію по Одесі, адже подивитися тут є на що!

Отже, почнемо спочатку, а саме з назви. У 1972 році одеська команда КВН придумує проводити фестиваль сміху, а саму назву “Гуморина” придумав і запропонував Олег Сташкевич. Придумав він цю назву за аналогією з кінофестивалем на морську тему “Кіномаріна”, що проходив на той час , а Аркадій Цикун придумав емблему “Морячка”, який є символом “Гуморини” до цього дня.

Першого квітня 1973 пройшла перша в світі одеська “Гуморина”, зі всілякими конкурсами, виставами і розіграшами. Фестиваль з кожним роком набирав все більшої популярності і аудиторію, в 1976 році Одесу відвідали понад тисячу іноземців та гостей міста, свято було настільки масштабним і гучним, що з ним фізично не змогла впорається міська влада і прийняла рішення заборонити “Гуморину”.

Наступні 10 років фестиваль був заборонений, але в усіх одеських навчальних закладах, всіляких клубах та інших закладах проходили КВН-и та інші конкурси, які ясно дали зрозуміти, що “Гуморина” таки живе!

Одеський народ, як то кажуть, “не зламати”, і ось, починаючи з 1987 року фестиваль відроджується, хоч і не в таких масштабах, яких він був раніше, але кожен послідуючим рік масштаб збільшується в рази, так як в “Гуморині” починають приймати участь все більше відомих людей, які притягують публіку. У 2011 році під час карнавалу був відкритий пам’ятник одеській плеяді (письменникам, які прославили Одесу: Ільф, Петров, Бабель, Катаєв, Олеша і Багрицький).

Починаючи 2012 року проти традиційного святкування додався гумористичний фестиваль “Комедіада”, організаторами якого є професійна трупа “Маски-Шоу”.

По матеріалам: https://love-odessa.od.ua/