Корисні поради щодо облаштування спальні

Хоч інтер'єр спальної кімнати включає досить невелику кількість предметів меблів, все ж до їх вибору варто підходити з особливою ретельністю. Спальня - це те місце, де людина відпочиває, а уві сні ми проводимо близько третини свого життя. І щоб відпочинок був повноцінним, а засинати і прокидатися було приємно, вибору меблів для спальні потрібно приділяти максимум уваги.

Вчені довели, що інтер’єр спальні безпосередньо впливає на психіку людини, навіть коли та перебуває з закритими очима, а вже сперечатися з тим, що від вибору ліжка безпосередньо залежить якість сну і здоров’я сплячого, явно не варто. Тому підбираючи кожен предмет меблів, потрібно звертати увагу на ряд чинників: зручність, колір, розмір, функціональність, екологічність і т.д. По посиланню мебель в спальни ви зможете ознайомитись з широким асортиментом пропонованих інтернет-магазином welovemebel.com.ua ліжок, спальних гарнітурів, матрасів, шаф, комодів, туалетних столикім, і іншиих якісних меблів для спальні, які в повній мірі задовільняють перелічені чинники 

Щоб максимально спростити вам процес вибору необхідних меблів для спальні, ми зібрали найважливіші поради експертів.

Вибираємо ліжко

Ліжко - це серце спальні, і говорити про те, що вона повинне бути зручним і практичним, напевно, буде навіть зайвим, так як це розуміє навіть школяр. Краще перед походом в магазин провести необхідні заміри, щоб ліжко напевно помістилося в кімнаті. При виборі непогано б переконатися в надійності, міцності і безпеці ліжка.

Залежно від того, велика спальня або, навпаки, мініатюрна, підхід до вибору ліжка буде трохи відрізнятися. Так, для просторого приміщення можна розглядати будь-які варіанти, навіть з масивними узголів’ями, а ось в маленькій кімнаті, швидше за все, доведеться обійтися без них. Що ж стосується матеріалу каркаса ліжка, то найбільш міцними є металеві, дерев’яні, і, що дивно, плетені. Звертайте увагу і на основу ліжка: найкраще, якщо вона буде виконана з гнучких ламелей, а не з сітки або пружин.

Але основна частина комфорту лежить все-таки не на каркасі, а на матраці, тому до його вибору краще поставитися максимально продумано. Матрац повинен бути в міру пружним і твердим, а перед покупкою краще прилягти на нього і спробувати, наскільки він ергономічний. Тим, у кого є якісь проблеми з опорно-руховим апаратом, краще придбати ортопедичний матрац. У продажу зараз є і дорогі високі матраци, але при їх покупці важливо порівнювати можливості ліжка витримати таку вагу: якщо ліжко з дешевих, то є шанси, що воно в один прекрасний час може зламатися.

Природно, зовнішній вигляд ліжка вибирають в залежності від створеного інтер’єру приміщення, покладаючись на свій смак, тому тут універсальної поради бути не може. Правда, якщо хочеться створити в кімнаті додаткові місця зберігання, то краще вибрати ліжко з замаскованими скриньками, відсіками для зберігання постільної білизни і т.д. Є ліжка, до яких приєднані тумбочки, трельяжі і інші додаткові предмети. Таким чином, купуючи ліжко, ви відразу отримуєте майже всі необхідні меблі в спальню. Плюс цього рішення в тому, що непотрібно морочитися і підбирати все це окремо, але, з іншого боку, при спробі зробити перестановку або замінити якусь частину цього комплекту виникнуть великі труднощі.

А що крім ліжка?

Природно, якщо в спальні буде стояти тільки одне ліжко, то це не додасть приміщенню функціональності і затишку. Саме тому при виборі ліжка відразу ж потрібно придбати і так званий приліжковий набір, що складається з пари тумбочок і столика. Багато ліжок продаються в комплекті з тумбочками та іншими деталями, вони виконані в одному стилі, але не прикріплені один до одного.

Якщо ж вам подобається підбирати і поєднувати між собою різні предмети меблів, якщо ви хочете створювати ексклюзивний інтер’єр, тоді вам можна сміливо рекомендувати купувати ліжко та інші предмети меблів в спальню окремо. Також доречним в даній кімнаті буде комод, який вже став своєрідним символом спалень. Там поміститься і білизна, і деяка одяг, і всякі потрібні дрібниці. А над комодом можна помістити дзеркало: по-перше, це функціонально, а, по-друге, розширює простір.

Якщо площа кімнати дозволяє то тут можна вмістити і шафу-купе, щоб зберігати предмети гардероба. Але якщо кімната невелика, то перевантажувати її зайвими деталями не варто. Також не варто використовувати в маленькій спальні занадто масивні предмети меблів або занадто вигадливі. Якщо шафа-купе не вміщається, біля ліжка можна поставити високі стелажі, які відрізняються високою місткістю.

Екологічність

Так як в спальні ми проводимо досить багато часу, відпочиваємо, то важливим стає і те, яке повітря буде в цьому приміщенні. Так, деякі сучасні недобросовісні виробники використовують найдешевші матеріали для виробництва меблів, які стають причиною не тільки неприємного запаху, а й емісії токсичних речовин. Краще, звичайно, вибирати меблі з натуральних матеріалів, а перевагу віддавати дереву, або ж металу.

Але є категорія людей, у яких алергія на натуральне дерево, та й за ціною воно підійде не всім, тому найчастіше доводиться звертатися до меблів з ДСП, МДФ, шпону і т.д. Якщо ви хочете убезпечити себе від негативного впливу, то попросіть відповідні сертифікати якості, в яких обов’язково повинен бути зазначений рівень емісії формальдегіду, а також висновок про можливість використання в житлових приміщеннях.

Функціональність

Проблема багатьох сучасних квартир в нестачі вільного простору, і тоді доводиться якось хитрувати і хитрувати. Але виробники вже давно йдуть назустріч власникам скромних квадратних метрів і розробляють зручні, функціональні і практичні рішення. Часто одна кімната виконує не тільки функцію спальні, але і поєднує в собі, наприклад, кабінет, дитячу, вітальню і т.д. І тоді потрібно використовувати меблі-трансформер, багатофункціональні предмети меблів. Звичайно ж, зараз багато хто подумав про дивани, але мова піде не тільки про них, адже і інших рішень маса. Так, можна в кімнаті облаштувати невеликий подіум, під яким заховати ліжко: вдень буде купа вільного простору, а на подіумі можна розмістити навіть робочу зону, поставити шафу-купе. Вночі ж ліжко висувається, утворюючи чудове комфортне спальне місце.

Крім того, ліжко може ховатися в спеціальну шафу і вдень також не позичати місця. Іноді необхідно зонувати приміщення, коли спальня поєднується з вітальнею, наприклад. І без того невелике приміщення при зведенні стін стане ще більш крихітним, тому в якості перегородок потрібно використовувати предмети меблів, наприклад, шафу-купе, наскрізні полки і т.д. Можна використовувати скляні перегородки, ширми і інші роздільники, які не будуть візуально захаращувати простір.