Як вибрати лічильник банкнот

Лічильники банкнот - це обладнання, необхідне всім установам, де потрібно вважати банкноти або перевіряти їх достовірність: фінансові установи (банки, компанії, що працюють з цінними паперами, обмінні пункти), казино, розважально-ігрова індустрія, підприємства роздрібної торгівлі (універсами, супермаркети, магазини), транспортні установи (залізничні та автобусні станції, таксопарки), аеропорти, готелі, театри, культурно-розважальні центри і виставкові зали.

Типи лічильників банкнот

За принципом роботи лічильники банкнот можна поділити на певні типи відповідно до того, який механізм лістоотделенія - спосіб, за допомогою якого банкноти відділяються одна від одної для подальшого перерахунку і контролю, - застосовується в тих чи інших лічильниках.

Найбільш поширені ролико-фрикційні моделі, в яких захоплення банкноти з пачки відбувається за допомогою спеціальних гумових або поліуретанових роликів. У завантажувальному бункері банкноти відділяються одна від одної і через систему роликів проходять в приймальний бункер. До переваг ролико-фрикційних лічильників банкнот можна віднести те, що їх конструктивні особливості дозволяють встановлювати в них різні датчики, що визначають справжність купюр. До недоліків - підвищений ступінь зношуваності грошей в процесі перерахунку. Вона залежить як від швидкості захоплення і проходження банкнот по траку, так і від якості трака: налагодженості і збалансованості роликів; матеріалу, з якого виготовлений листопротяжном механізм.

Вакуумні лічильники банкнот здійснюють перерахунок обандеролених пачок купюр за допомогою спеціальної системи вакуумних головок. Рахунок відбувається по кутку банкноти. Дані моделі характеризуються низьким рівнем шуму, високою точністю і великою надійністю в експлуатації. Однак такі лічильники можуть перераховувати банкноти тільки в пачках, перехоплених паперовою стрічкою в одному напрямку. А на сайті https://ekoo.com.ua/product-category/count/ можна придбати надійні сучасні лічильники банкнот по найкращій вартості.

Функції лічильників банкнот

Різні моделі лічильників банкнот дозволяють виконувати масу всіляких операцій. Тому перед покупкою апарату необхідно визначитися, чи будуть вам потрібні ті чи інші функції лічильника банкнот.

1. Автоматичний і ручний старт. Функція автоматичного старту дозволяє починати перерахунок банкнот відразу після установки пачки купюр в лічильник. У режимі ж ручного старту оператор запускає рахунок натисканням кнопки. Автоматичний старт передбачений на всіх сучасних моделях.

2. Швидкість рахунку. Якщо нові купюри можна вважати на великій швидкості, то різнорідну пачку з потертих і нових купюр для виключення помилок краще вважати на маленькій швидкості (особливо якщо лічильник додатково забезпечений детекторами, які проводять при перерахунку і перевірку купюр на справжність). Багато моделей надають можливість вибору швидкості рахунку.

3. Фіксована і довільна фасовка. Рахунок зупиняється, коли в приймальному бункері виявляється потрібне число банкнот. Оператор визначає його, вибираючи або зі стандартного набору, зазначеного на панелі лічильника банкнот (прилади з фіксованою фасуванням), або довільно. Майже всі останні моделі лічильників банкнот здатні працювати в режимі довільної фасування або в будь-якому з цих режимів на вибір.

4. Безперервний рахунок. На відміну від рахунку з фасуванням в цьому режимі лічильник банкнот безупинно рахує до тих пір, поки не звільниться завантажувальний бункер.

5. Підсумовування з урахуванням номіналу. Для роботи в цьому режимі оператор за допомогою відповідних клавіш встановлює номінал банкнот. На дисплеї крім кількості перелічених банкнот відображається їх сума.

6. Режим накопичення. Ця функція дозволяє отримувати інформацію про кількість перерахованих банкнот за тривалий час роботи.

7. Режим контролю пачки. У цьому режимі можна повторно перерахувати вже сформовані пачки з заданої кількості банкнот. Як тільки в приймальному бункері виявиться заданий оператором число банкнот, апарат вимкнеться. Якщо ж завантажувальний бункер спустошиться передчасно, лічильник банкнот подасть сигнал, що перераховуються пачка містить менше банкнот, ніж передбачалося.

8. Перевірка здвоєних, рваних банкнот і наявності половинок купюр. Здвоєність визначається на просвіт по збільшилася товщині банкнот (а значить, і щільності). Також відбувається і детекція половинок і рваних купюр - в одних місцях їх товщина дорівнює товщині банкноти, а в інших, де папір відсутня, - нулю.

9. Детектор розміру. Зазвичай лічильник банкнот автоматично налаштовується за параметрами перших з минулих банкнот, з якими порівнюються наступні. Детектор розміру в даному випадку визначає банкноти по довжині (їх ширину і товщину встановлює детектор щільності). Якщо різниця між довжиною першої купюри, по якій налаштовується лічильник банкнот, і довжиною порівнюєш з нею банкноти виявляється більше, ніж запрограмовано, рахунок зупиняється.

10. Підключення зовнішнього обладнання. Багато моделей лічильників банкнот забезпечені роз’ємами для підключення зовнішнього обладнання (наприклад, виносного дисплея, що дозволяє покупцеві стежити за діями касира в обмінному пункті). Найчастіше опціонально встановлюється порт RS232 для підключення до комп’ютерної системи контролю грошових операцій.