Вчені заявили про швидку появу синтетичного беспохмільного алкоголю

Британський психіатр Девід Натт з Імперського коледжу Лондона протягом 10 років розробляє синтетичний замінник спирту. Революційний винахід під назвою Alcarelle допоможе вживати алкоголь без негативних наслідків.

Любителі вина або пива прекрасно знають про болючі, якщо не трагічні наслідки, які зазвичай проявляються на ранок після веселих вечірок. І для багатьох, хто був би радий уникнути неприємних відчуттів, представляється така чарівна можливість. Парадоксально, але над її появою в реальності працює співвласник винного бару Девід Натт. Як психіатр більшу частину своєї професійної практики він займався лікуванням людей з важкими формами алкогольної залежності.

Думка про розробку безпечної альтернативи алкоголю виникла у нього в 1983 році, коли Натт був ще аспірантом. Під час лабораторного дослідження він знайшов «протиотруту», що звертає процес сп’яніння назад.

«Я вивчав вплив алкоголю на рецептори ГАМК (рецептори гамма-аміномасляної кислоти, що відповідають за баланс збудження і гальмування в нервовій системі), які стимулює алкоголь. Моє дослідження в 80-х вперше довело їх взаємозв’язок », - пояснив Натт The Guardian.

Тоді ж він виявив, не без участі лабораторних щурів в стані сп’яніння, що гризуни тверезіли після введення речовини, що блокує роботу рецепторів ГАМК.

«Протиотруту» було занадто небезпечно використовувати в клінічних дослідженнях, оскільки введення препарату в тверезий організм могло викликати судоми, характерні для алкогольної ломки. Крім того, за словами Натта, в штучному отямлення не було сенсу, раз алкоголь вражає клітини мозку і печінки. Але вчений знав, що відкрита ним можливість вибіркової стимуляції рецепторів ГАМК - шлях до безпечного сп’яніння. Тільки ступати на цей шлях потрібно з обережністю.

Побічно Натт і сам постраждав від алкоголю: у 2009 році його звільнили з посади урядового консультанта з наркотиків, тому що він поставив під сумнів моральні норми, за якими суспільство судить про вживання алкоголю і наркотиків. Він заявив тоді, що верхова їзда небезпечніша екстазі, а після представив дані про те, що алкоголь набагато шкідливіші для здоров’я, ніж важкі наркотики.

У 2005 році Натт виклав свою позицію щодо стимуляції рецепторів ГАМК в науковому виданні Journal of Psychopharmacology. Відгуки колег виявилися суперечливі: «Тоді не існувало концепції проривної технології. Мені сказали, що це розумна думка, але результату мені не добитися. Але я продовжував наполягати, тому що це дійсно була розумна думка і я міг домогтися результату».

Тепер Натт знає, що в різних ділянках мозку функціонують 15 рецепторів гамма-аміномасляної кислоти, а «алкоголь діє невибіркову і може “засліпити” їх всі за раз». Вчений стверджує, що знайшов, який саме рецептор можна стимулювати, щоб викликати стан сп’яніння без побічних ефектів. На нього і впливає молекулярна розробка Alcarelle.

«Ми знаємо, в яких ділянках мозку алкоголь несе “позитивний” і “негативний” ефект і які конкретно медіатори за це відповідальні - ГАМК, глутамат, серотонін і дофамін. Ефект алкоголю складний, але його можна направити на потрібні ділянки мозку», - додав учений.

Alcarelle ще не пройшов випробування на безпеку, але команда Натта в лабораторії вже спробувала його - змішавши з фруктовим соком. По-перше, це не заборонено, а по-друге, «було б нечесно витрачати мільйони фунтів на щось, якщо ви не знаєте, як воно працює».

Комплексное, эффективное и безопасное лечение алкогольной зависимости от nc-newlife позволит вам и вашим близким избавится от пагубной привычки. В этом реабилитационном центре применяются самые передовые методики, а благодаря опытному заботливому персоналу и созданию идеальных условий пребывания, процес возвращения к здоровому образу жизни будет максимально комфортным и безболезненным.