Тонкощі вибору перфоратора

Звук перфоратора ні з чим не переплутати. Якщо ви його чуєте, значить, десь поряд розгорнулося будівництво або великий ремонт. Цей інструмент стане універсальним помічником, так як здатний виконувати широкий спектр робіт - від свердління отворів до сколювання матеріалів.

Ви задумалися про його купівлю? Тоді завітайте на https://cylinder.com.ua/instrumenty/elektroinstrument/perforatory, саме інтернет-магазин «Цилиндр» пропонує великий вибір перфораторів, а також іншого якісного електроінструменту, побутової техніки, посуду, автотоварів, садово-огороднього інвентаря, і інших потрібних речей.

А щоб обрати саме ту модель, потрібно розгянути, насамперед, технічні характеристики перфоратора 

Потужність

Варіюється від 400 до 2000 Вт у різних моделей в залежності від їх класу. Для побутових робіт досить 400 - 500 Вт. Хоча такі моделі застосовують і в комерційній сфері, наприклад, при монтажі підвісних конструкцій або установці гіпсокартонних перегородок. Інструменти, яким доводиться щодня працювати з оснащенням великого діаметра і руйнувати дуже міцні підстави, повинні мати потужність понад 1000 Вт.

Енергія удару

Може становити від 1 до 20 Дж і навіть більше. При виборі варто керуватися тим, які по щільності матеріали ви будете обробляти. Висока сила удару потрібна для роботи з бетоном, залізобетоном, каменем. Але вона буде згубна для тендітних матеріалів, таких як цегла і пінобетон. У них можуть з’являтися тріщини і відколи. Також невелика сила удару відмінно підходить для акуратного сколювання плитки і зняття тонкого шару плиткового клею.

Важливо: сила удару не залежить від зусиль користувача і рівнем тиску на інструмент. Вона обумовлена ​​тільки потужністю і вагою конкретної моделі.

Частота ударів

Це кількість рухів бойка за хвилину. У більшості моделей параметр регулюється в межах від 0 до 4000 - 5000 уд / хв разом з частотою обертання - все залежить від сили натискання на курок. Частота ударів у перфоратора нижче, ніж у дрилі, а продуктивність досягається за рахунок великої сили удару.

Частота обертання шпинделя

Впливає на швидкість руху оснастки. Якщо ви плануєте часто використовувати інструмент для свердління, є сенс вибрати модель із значенням до 2000 об / хв. Для буріння велика швидкість не потрібна, тому у багатьох представників професійного класу вона ледь перевищує 1000 об / хв. Варто відзначити, що обертання перфоратора потрібно виключно для відведення шламу з отвору.

Кількість режимів

- 2 режими - свердління і свердління з ударом. Цього цілком достатньо, якщо має бути тільки пророблення отворів.
- 3 режими - свердління, свердління з ударом і удар. Це більш універсальний варіант, який стане в нагоді ще й для демонтажу конструкцій, сколювання матеріалів, видалення покриттів.

Максимальний діаметр свердління

Виробники вказують різні значення для однієї моделі в залежності від типу оснащення і оброблюваних матеріалів. Прийнято проводити порівняння за параметрами для обробки бетону. Наприклад, максимальний діаметр буріння коронкою може становити від 12 до 160 мм, а буром - від 10 до 80 мм. Якщо вам потрібно виконувати отвори під дюбелі і анкери, великі значення діаметра не потрібні. А для підготовки отворів під комунікації, підрозетники, розподільчі коробки необхідний інструмент з можливістю роботи коронками діаметром понад 100 мм.

Тип патрона

З огляду на тип патрона, ви не помилитеся в підборі оснащення для вашого перфоратора. Є два основних види.

- SDS-plus - встановлюються в основному на інструментах легкого класу, вагою до 4 кг. Розраховані на кріплення оснащення з хвостовиком діаметром 10 мм з двома симетричними пазами.

- SDS-max - зустрічаються в моделях середнього і важкого класу, які працюють при більш інтенсивних навантаженнях і вимагають поліпшеної фіксації робочих насадок. Хвостовик під такий патрон має три асиметричних паза і діаметр 18 мм.

Є ще один тип патрона - SDS-top. Він поступово відходить в минуле і в основному встановлюється на інструментах для підвищених ударних навантажень. Має два асиметричних шліца і діаметр 14 мм.