Полімерна чудо-стрічка з США: витримає тонну, важить кілька грамів

На інвестиційному майданчику Kickstarter завершився збір коштів на Braeön - суперміцну полімерну стрічку, якою можна скріпити все, що завгодно. 30 метрів такої стрічки важать всього півкілограма, а шестиметровий рулон коштує всього $ 20. Розірвати цю «композитну броню» поки ні в кого не вийшло.

«Натхненням для Braeön послужив, з одного боку, наш колосальний досвід в розробці полімерів, з іншого - побутові проблеми, з якими ми всі постійно стикаємося. Якщо вам хоч раз потрібно було щось з’єднати, закріпити або полагодити, ви мене зрозумієте», - говорить Дастін Маквільямс, представник Braeön. До речі, на сайті tisprofile.com ви дізнаєтесь про компанію «ТИС», однією з головних спеціалізацій якої є лиття пластмас. Завдяки новітньому обладнанню і якісному матеріалі пропоновані вироби відрізняються надзвичайною міцністю і довговічністю.

Braeön ( «брон») - це проект, який зібрав на Kickstarter майже $ 75 000 менше ніж за місяць. Користувачі найбільшої краудфандінгової платформи скинулися на випуск надміцного матеріалу у формі легкої і дешевої стрічки, здатної витримувати колосальні навантаження.

Звичайно, не можна з упевненістю говорити, що Braeön - найміцніший з легких або найлегший з міцних матеріалів на Землі. Але те, що складена вдвічі стрічка витримує максимальний натяг у 900 кг, звучить неймовірно!

Ось як це працює: припустимо, вам треба з’єднати розірвані ланки ланцюга. Ви робите петлю з Braeön, але не зав`язуєте вузол, а нагріваєте місце з’єднання до 60 градусів, наприклад, запальничкою. Кінці стрічки «сплавляються», і після того як кільце охолоне, його буде практично неможливо розірвати. Якщо ж з’єднання потрібно зняти - нагрійте його знову, матеріал стане м’яким, як пластилін.

Пластини з Braeön, нагріті теплим повітрям або водою, приймають будь-яку форму, що дозволяє застосовувати їх в різних ситуаціях: фіксувати переломи кінцівок, обмотувати хокейні ключки, прив’язувати собаку, робити анатомічні рукоятки для чого завгодно - можна робити все, на що вистачить фантазії. Правда, виробник попереджає: від частого і тривалого впливу сонячних променів Braeön може руйнуватися. Матеріал нетоксичний і ніяк не реагує на вологість і хімікати, а холод робить його тільки міцнішим.

Braeön є композит, виготовлений з надміцного термопластичного волокна з низькотемпературною активованою термопластичною полімерною матрицею. Точний склад творці тримають в секреті, зате вони охоче діляться самим матеріалом, пропонуючи перевірити, наскільки він міцний. За 5 доларів роздавали дві петлі, які потрібно було порвати голими руками (якщо вийде), попутно знімаючи себе на відео. Так хлопці вбили двох зайців: зібрали контент для свого Youtube-каналу і довели, що розірвати Braeön і справді не можна.