Особливості закриття приватного підприємства

Недосвідчені підприємці не завжди знають, як юридично грамотно піти з бізнесу і, як наслідок, часто змушені оплачувати штрафи.

Після внесення змін до закону, який регулює нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, підприємці стали масово припиняти роботу. Суб’єктів підприємницької діяльності не влаштовує щомісяця оплачувати ЄСВ в розмірі 22% від мінімально встановленого рівня заробітної плати. Якщо ви вирішили закрити свій бізнес, скористайтесь послугами компанії БигТайм, досвідчені спеціалісти якої оперативно, слідуючи букві закону, і з найменшими для вас фінансовими витратами вирішуть всі питання припинення діяльності ФОП.

З огляду на те, що в країні було дуже багато «сплячих» приватних підприємств, а також тих, хто отримував невеликий прибуток, біля дверей держреєстраторів утворилися черги з бажаючих пройти процедуру припинення підприємницької діяльності. У зв’язку з такими подіями в засобах масової інформації стали часто з’являтися статті з покроковими інструкціями щодо ліквідації малого бізнесу, в яких разом з тим виявилося багато недостовірної інформації. Найголовніші помилки пов’язані з податковою перевіркою.

Обов’язкова податкова перевірка

Цей міф активно підтримується співробітниками податкових інспекцій, які рекомендують на консультаціях писати заяву про добровільну перевірку. Тільки залишається незрозуміло, навіщо вона потрібна, якщо перевірка є обов’язковою при закритті ПП. Вся справа в тому, що в цьому випадку представник контролюючого органу не надає наказ про старт перевірки, де суб’єкт підприємницької діяльності повинен поставити свій підпис. В результаті перевірка проводиться стільки часу, скільки захоче контролер, а не стільки, скільки належить за законодавством. У підсумку замість 10 днів суб’єкт підприємницької діяльності буде заповнювати обхідний лист, і носити документи на перевірку 3-4 місяці.

Що говорить Податковий кодекс?

У статті 78 Податкового кодексу України ж сказано, що податковому органу необхідно проводити перевірку, якщо ФОП припиняє підприємницьку діяльність. Однак обов’язок самого ПП проходити перевірку не була зафіксована жодною статтею Податкового кодексу.

Що ще варто знати про податкову перевірку при ліквідації ФОП?

Фізичній особі після зняття з обліку як ФОП необхідно забезпечити остаточні розрахунки з податків і зборів, які були нараховані в період роботи. Також буде потрібно подати податкову декларацію на звітний період з дотриманням термінів її прийому. Представники податкової інспекції мають право призначити проведення документальної перевірки фізичної особи, яка більше не числиться в якості суб’єкта підприємницької діяльності.