Що потрібно знати приоформленні кредиту онлайн

Мікропозики в останні роки стали дуже популярним форматом кредитування в Україні. Кількість компаній, що надають послугу онлайн-кредитів, продовжує зростати.

Такі позики - набагато комфортніший і зручніший спосіб отримання коштів. Це зручніше, ніж звернення до банку або ломбард. У банку доведеться приносити довідку з місця роботи і про доходи, спілкуватися з кредитним фахівцем і чекати кілька днів рішення. На відміну від ломбарду, де гроші видають під заставу цінної речі, в МФО ви не ризикуєте своїми цінностями. Єдиний ризик невчасно виплаченого кредиту - більш високі відсотки.

Чи безпечно оформляти кредит онлайн?

Мікрокредити оформляються відповідно до тих же законодавчих норм, що і звичайні банківські кредити, а МФО завжди офіційно оформлені як фінансова компанія. На жаль, сьогодні зустрічаються сайти-фальшивки. Вони повністю копіюють дизайн і вміст оригінальних ресурсів і збирають інформацію про користувачів, які не помітили підміни. До речі, на сайті zaimy24.com.ua ви знайдете лише перевірені з хорошою репутацією МФО, там же можна порівняти умови надання ними позик.

Щоб переконатися, що ви перебуваєте на офіційному сайті компанії, а не попалися в пастку, перевірте наступне:

- Сайт повинен бути захищений (на початку адресного рядка ви побачите зелений замочок, напис «Захищено» і зелений https). Найчастіше інформація користувачів і платіжні відомості захищаються сертифікатом COMODO.

- На сайті МФО повинна міститися його юридична інформація: юридична назва компанії, номер в ЄДРПОУ, адреси, телефони.

- Погугліть назву компанії і переконайтеся, що більше схожих сайтів немає.

- Почитайте відгуки про компанію, але не на самому сайті, а на інших інформаційних ресурсах.

В процесі оформлення позики МФО пропонується пройти верифікацію банківської карти. Необхідно буде ввести всі дані карти. Номер, ім’я власника, термін дії, CVV2-код на зворотному боці. Не варто лякатися - верифікація відбувається за допомогою офіційних сервісів MasterCard, Visa. Верифікація необхідна для того, щоб заблокувати картку і її справжнього власника від шахрайських дій.

Як правильно користуватися мікрокредитами?

Будь-кредит передбачає, що його потрібно виплатити, навіть якщо ви оформляєте першу позику по акції, без відсотків, це не означає, що гроші дають просто так і ви нічим не ризикуєте.

Як правило, кредит оформляється терміном максимум на 30 днів. Але більшість компаній пропонують можливість пролонгації позики, а продовжити термін користування кредитом можна або з комісією, або виплативши вже нараховані відсотки, а іноді потрібно зробити і те, і інше. Найчастіше продовжувати термін користування кредитними грошима можна необмежено. Досить виконувати умови пролонгації, але необхідно враховувати, що відсотки продовжують нараховуватися і протягом всього терміну пролонгації.

Вибираючи мікрокредитування, ви повинні розуміти і враховувати кілька речей.

1. Відсотки по мікрокредитам. Відсотки завжди нараховуються щодня, тобто зазначені 1, 1,5 або 2% нараховуються не за весь термін користування, а кожен день! Це означає, що оформляючи кредит, наприклад, на 1000 гривень терміном на 10 днів під 2%, потрібно буде сплатити 1200 гривень.

2. Штрафи і пеня. Штрафи через невиплату кредиту. Якщо погасити кредит вчасно не вдалося, щоденна процентна ставка зростає. Розмір її залежить від компанії. Найчастіше до вашої стандартної відсоткової ставки додається ще 1,5%, тобто з першого дня прострочення ви починаєте платити не 2, а 3,5%. Для прикладу, розлянемо кредит в 1000 гривень. За 10 днів виплати по ньому складуть 350 грн, приплюсуйте сюди вже нараховані 200 гривень. Скільки ж доведеться заплатити? Разом, за 20 днів користування кредитом (10 з яких прострочені) ви повинні будете заплатити 550 гривень зверху 1000 гривень.

Але штрафи мають свій термін дії. У більшості компаній штрафні відсотки продовжують нараховуватися протягом 90 днів з дня прострочення, потім борг передають третім особам, колекторам, компанія звертається до суду. Не потрібно говорити, що кредитна історія боржника буде зіпсована.

3. Нюанси договору. Не полінуйтеся і прочитайте договір кредитування, оскільки це може мати критичне значення при погашенні вашого позики. Боржники часто стикаються з однією проблемою. Це штрафи, які нараховуються навіть на саму незначну прострочення, нехай це буде навіть кілька гривень чи навіть справжні копійки, які пішли на оплату комісії в банку.