Як вибрати стелажі для складу

Вирішуючи, як вибрати стелаж для складу, необхідно, в першу чергу, відштовхуватися від концепції складського приміщення, що реалізується власником майбутнього сховища. Адже проект майбутнього складу готується саме з концепції. А самі стелажі вибираються вже виходячи з проектних даних.

Для складських приміщень стелажі підбирають виходячи з особливостей самого сховища. Оскільки всі склади можна розділити на кілька різновидів (великі, середні, торгові, виробничі і так далі) і для кожної з них підходить своє стелажне обладнання. Адже кожен вантаж, що зберігається на тому чи іншому складі, має свої габарити і вага.

Отже, для грамотної організації процесу зберігання товарів і продукції потрібні особливі стеллажи для склада, що підбираються за характеристиками товарно-матеріальних цінностей.

Різновиди стелажного обладнання

До найпоширеніших конструкцій відносяться такі системи:

1. Мезонинні стелажі. Це конструкція складної форми, з можливістю добудови рівнів. Причому балки цих стелажів монтуються з упором в стелю. Тому у таких конструкцій є друга назва - стельові стелажі. Подібна система дозволяє розмітити на полицях великий обсяг фасонних товарів. Тому мезонінні (стельові) стелажі відносяться до найефективніших систем зберігання.

2. Палетні стелажі. На таких місцях зберігання вдало розміщуються і однотипні, і комбіновані товари або вантажі. Причому палетні стелажі, в більшості випадків, орієнтовані на фронтальне завантаження. Крім того, конструкція таких стелажів створена під можливість здійснення навантаження і вивантаження товарів за допомогою спеціальної техніки. Тому палетні металеві складські стелажі підійду «до двору» всім власникам габаритних сховищ з високим ступенем автоматизації вантажно-розвантажувальних робіт.

3. Консольні стелажі. За допомогою таких конструкції можна зібрати місце зберігання будь-яких габаритів і будь-якої форми. Тому консольні конструкції використовують на майданчиках з нестандартними розмірами. Крім того, варто відзначити і високу міцність консольних стелажів. Така конструкція здатна витримати і двотонну навантаження. У підсумку, посилені складські стелажі консольного типу використовують під зберігання металопрокату, важких заготовок або напівфабрикатів, колод, пиломатеріалів та інших вантажів з нестандартними габаритами і величезним вагою.

4. Глибинні стелажі. У цю категорію входять конструкції, створювані за спеціальними проектами, замовляються під індивідуальні потреби. Тому такий стелаж має нестандартні габарити осередків. Причому конструкція глибинного стелажа, що складається з горизонтальних і вертикальних балок, що утворюють раму, на яку укладається піддон, пропонує будь-які габарити по глибині місця зберігання. У підсумку, стелаж складський збірний, глибинного типу орієнтований на сховища, зберігаючі великий обсяг товарно-матеріальних цінностей.

4. Поличні стелажі. Складські поличкові стелажі оформлені у вигляді системи зберігання з полками різної ширини і глибини. Причому майбутній власник може вибрати габарити полиць самостійно, або використовувати стандартні конструкції. Тому полична система підходить для зберігання будь-яких видів товарів з різними габаритами і вагою.

Словом, асортимент стелажних систем, пропонованих власникам сучасних складів, демонструє різноманітність, як форм, так і конструкцій. Причому ніхто не забороняє використовувати в різних функціональних зонах сховища стелажі різного типу.