Що потрібно знати орендуючи квартиру

Багато з нас, особливо в містах мільйонниках, живуть на знімних квартирах. Тобто, як мінімум один раз перед нами виникало питання: а що ж потрібно знати при зніманні квартири? Спробуємо розглянути питання вибору житла для оренди детальніше.

Коли ви ще перебуваєте на стадії вибору способу пошуку житла, відразу зверніть увагу, що не варто зв’язуватися з агентствами, які пропонують укласти “інформаційний” договір. Багато з них докладають список “чудових” квартир, які вам покажуть після “невеликої” передоплати. У договорі, що передбачає передоплату, ви не знайдете пункту про терміни його виконання, тобто коли ви почнете обурюватися, що вас обманюють, і “чудових” квартир в реалі немає, вас заспокоять тим, що обов’язково знайдуть відповідне житло, але от коли - не скажуть точно. Так що не варто вірити ніяким списками віртуальних квартир, які нібито, дасть агентство, після оплати. Повірте, їх там ніколи не було, немає і не буде!

Наступний етап - огляд квартири. Коли ви вже з ріелтором або самостійно прийшли на огляд квартири, в першу чергу потрібно знати, що квартиру здає саме господар, а не інша особа. Коли будете домовлятися і підписувати двосторонній договір оренди, щоб були показані оригінал документів на квартиру і паспорт господаря. Бланк договору оренди можна знайти в інтернеті або його надасть агентство, якщо квартира здається через них, причому, ні в якому разі в агентстві не платіть наперед, тільки в момент підписання договору з господарем.

Не соромтеся обійти всю квартиру, перевірте труби, замки, проводку, стелі (на предмет підтікання, наприклад). Постарайтеся вибрати час для огляду - щоб на вулиці було світло, але щоб сусіди теоретично повернулися додому. Бували випадки, коли люди якось зайшли в 1-кімнатну квартиру, а там буквально тремтіла стеля від гучної музики і дитячих стрибків. Більше довіряйте своїм очам і вухам, ніж полум’яної промови господині / ріелтора. Також можна поцікавитися у сусідів, як часто змінювалися орендарі “до того”. Часта зміна - ознака можливого “кидалова”.

Тепер про договір. Він повинен бути - це не обговорюється! Звичайно, він не завадить господині “вигнати Васю на мороз”, але в документі важливо написати деякі умови. Наприклад, відразу обговоріть і зафіксуйте документально питання дрібного ремонту. Або навіть великого. Деякі господарі вважають, що мають право отримувати щомісячно гроші і регулярно підвищувати оплату, натякаючи на знос побутової техніки. Якщо сталася поломка не з вашої вини - витрати бере на себе власник квартири.

У договорі варто зазначити, що квартплата підвищується пропорційно зростанню тарифів ЖКГ. Договір укладається зазвичай на рік - в цей час вас ніхто не повинен смикати з приводу підвищення вартості оренди.

Не давайте ніяких ксерокопій документів - вся інформація заноситься в договір, чого, власне, досить. У договір впишіть інформацію про перші внесені вами платежі за оренду. З агентом складається окремий договір. Якщо в квартирі немає холодильника або іншої техніки, предметів побуту, а власник квартири клятвено обіцяє “днями завезти” - впишіть і цю умову в договір, позначивши дату виконання зобов’язань.

І звичайно ж, - обов’язкове укладення договору при наявності “живих” документів - і паспорта господаря, і правовстановлюючих на квартиру з “мокрими” печатками, і наявність самого господаря. Тільки після перевірки документів і розрахунку з господарем платіть гроші агенту.

На сайте vgosti.zp.ua вы найдете на самых выгодных условиях квартиры на ночь в Запорожье, а также другие варианты краткосрочной аренды жилья разной ценовой категории.