На замітку дачникам: правильно вибираємо саджанці

Синдром шопоголіків не обійшов і тверезомислячих дачників. В результаті з місць розпродажів насіння, саджанців, розсади змітається все підряд і переїжджає на проживання в сади і городи.

Плодові сорти один від одного часом не відрізняють навіть фахівці, тим більше в безлистому стані. Тому саджанці краще купувати в розплідниках або селекційних інститутах, де кожен сорт визначений. Якщо ж йдеться мова про інтернет-магазини, то вони мають бути перевірені, для прикладу придбавши тут https://megasad.net/chereshnya/ саджанці черешні, ви можете не сумніватися у їх якості, все зійде вчасно, і дасть відмінний урожай! Також магазин Megasad вигідно пропонує і інший якісний посадковий матеріал плодових, колоновидних, декоративних дерев і чагарників, ягідних культур, квітів. 

Не купуйте саджанці на дорозі або в торгових точках, де рослини перебувають не в прикопі. Вони ослаблені і будуть або довго хворіти, перш ніж дадуть свій перший урожай, або загинуть. До того ж продавці можуть видати один сорт за інший, або продати нерайоновані саджанці. Буває, що такі саджанці приживаються і навіть добре ростуть, але врожаю ви від них навряд чи дочекаєтеся - їх квіткові бруньки будуть раз по раз вимерзати в умовах нашої зими. Не витрачайте на таку рослину місце в саду і роки в очікуванні плодоношення.

Зі списком в руці

Як встояти перед різноманіттям сортів і не піддаватися чарівності продавців, які обіцяють райські кущі? Як правильно вибрати посадковий матеріал, щоб сад радував цвітінням і здоровими плодами?

Прямуючи в дачні магазини і на ринки, насамперед складіть список рослин, які ви хотіли б придбати. І не забувайте ні на хвилину, що ваш сад не гумовий, а ви самі не супермен, який не знає втоми. Кожна рослина потребує від вас досить багато уваги, часу і сил. Ну і налаштуйтеся на ретельний вибір, так як тільки якісні саджанці в результаті дадуть гарні дерева і чагарники.

При виборі саджанця плодового дерева ми перш за все повинні визначитися з сортом. Всі сорти вітчизняної селекції плодових і ягідних культур занесені до Державного реєстру, де є їх опис.

Південні не приживуться

Як би не був привабливий сорт, який ми вибрали, він повинен бути перш за все зимостійкий в нашій місцевості. І це властивість сорту визначає його районування.

Розпустив листя - не придатний!

Як правило, саджанці плодових дерев продають в весняні та осінні терміни з відкритою кореневою системою, що дозволяє перевірити коріння на різні захворювання. Але такий спосіб продажу накладає певні часові рамки: з моменту відтавання грунту до початку розпускання бруньок. Саджанець, у якого проклюнулися бруньки, для посадки вже небажаний, а той, у якого розпустилися листя, взагалі не придатний. Не витрачайте на них свої час і гроші.

Рослини із закритою кореневою системою готові до посадки протягом усього сезону, але коштують вони дорожче, і перед покупкою такого саджанця варто переконатися, що саджанець дійсно ріс якийсь час в контейнері. У такої рослини коріння рівномірно обплітає земляний ком, а з дренажних отворів видно тільки молоді корінці. В іншому випадку може виявитися, що рослина було посаджено в ємність або зовсім недавно, або дуже давно. Однак при виборі такого саджанця в контейнері ми позбавляємося можливості оглянути кореневу систему на предмет хвороб і інших пошкоджень.

Чим старше, тим гірше приживеться

Окремо варто сказати про вік рослини. Найоптимальніший - це від 1 до 3 років. Трилітки, звичайно, виглядають і більшими, і здоровішими, створюється враження, що і в період плодоношення така доросла рослина вступить набагато швидше, але це не так. Не женіться за розміром саджанця. Чим більша рослина, тим більша її коренева система, а отже, вона сильніше постраждала при викопуванні. Такий посадковий матеріал гірше адаптується до нового місця. Однорічний чи дворічний саджанець у цьому сенсі більш життєздатний.

Корисні поради

1. Перед посадкою - в воду. Після покупки кореневу систему саджанця відразу ж потрібно обмотати вологою матерією і якомога швидше транспортувати до місця посадки. Саджанець перед посадкою обов’язково помістити хоча б на кілька годин в ємність з водою.

2. Хвороби і терміни дозрівання. Обов’язково варто звертати увагу на стійкість рослини до хвороб і шкідників, терміни дозрівання плодів і терміни вступу в плодоношення.

3. “Зри в корінь”. При покупці саджанця уважно огляньте рослину, її коріння повинні бути без здуття і пошкоджень, трохи надріжте кору - вона повинна бути здорового зеленого з білим кольору, без коричневих прошарків, які свідчать про підмерзання чи інших пошкодженнях.