Терміни, відсотки, штрафи, приховані платежі: нюанси банківських кредитів

Напевно, кожен з нас не раз замислювався про те, щоб взяти кредит. Але куди звернутися? Як зробити так, щоб тебе не обманули? Відповісти на ці питання допоможуть кілька простих правил.

Скільки брати?

Споживчі кредити видають лише фізичним особам, і витратити ці гроші можна на покупку товарів і послуг для себе чи своєї родини. Кредит можна взяти як на конкретну покупку - це цільовий кредит, так і без уточнення майбутніх витрат. До речі, як взяти кредит на лікування зубів ви дізнаєтесь на сайті bolshedeneg.net.

Максимальна сума кредиту залежить від вашого доходу (будь то заробітна плата, пенсія або стипендія). Чим він вищий, тим більше шансів на те, що ви зможете повністю і в строк розрахуватися за кредитом. Тому і сума кредиту, який вам можуть видати, теж вища. Сума кредиту без забезпечення, як правило, буде нижчою, ніж з поручителями або під заставу майна.

Постарайтеся підрахувати, скільки грошей вам необхідно і на який термін. Пам’ятайте при цьому, що вам доведеться повернути не тільки ці гроші, але і відсотки, а також оплатити можливі додаткові послуги. Враховуйте і майбутні великі витрати, не пов’язані з кредитом, та й про форс-мажорних обставин не забувайте.

Повна вартість кредиту

Важливо! Обов’язково з’ясуйте повну вартість кредиту (ПВК). У ній враховується не тільки сума кредиту і відсоткова ставка, а й інші витрати, передбачені договором, наприклад страхівка або плата за випуск кредитної карти. Банк зобов’язаний вказувати ПВК в правому верхньому куті на першій сторінці договору, в рамці над таблицею, що містить індивідуальні умови кредиту. Причому ПВК вказується максимально читабельним шрифтом. До речі, про шрифт. Ніякого дрібного шрифту в договорі бути не може - це заборонено. Але пам’ять про те, що таке було часто-густо і «найсмачніші» для банку умови прописувалися саме таким чином, жива до сих пір.

ПВК включає не тільки витрати на виплату відсотків, а й інші прописані в договорі платежі з одержання та обслуговування позички, наприклад різні платежі страховикам, оцінювачам та іншим компаніям та ін.

Додаткові нав’язані послуги

Перевірте, чи не включені в договір якісь додаткові платні послуги, без яких ви прекрасно обійдетеся: СМС-інформування, кредитна карта, віддалене обслуговування або послуги нотаріуса. Уточніть, чи можете ви від них відмовитися. Банк не повинен включати у вартість кредиту послуги, на які ви не давали свою згоду.

У кредитному договорі може бути пункт, який зобов’язує вас застрахувати предмет застави, своє життя або здоров’я. І хоча ви не зобов’язані це робити, страхування дозволить знизити можливі ризики, наприклад зберегти заставлене майно, якщо ви раптом втратите роботу. В такому випадку банк може запропонувати вам більш вигідні умови за розміром кредиту, терміну або процентної ставки. Заклинання недобросовісних менеджерів з продажу про те, що без страховки вам не схвалять кредит, - всього лише психологічний тиск. Більш того, навіть якщо вам нав’язали страховку, то від неї ви можете відмовитися протягом 14 календарних днів, в такому випадку гроші вам повернуть.

Договір

Порівнюйте пропозиції різних банків і вибирайте. У всіх банків є загальні, стандартні умови договору споживчого кредиту. Вони завжди є на сайті банку і в його офісі. Але кожен договір включає і набір індивідуальних умов - саме від них залежать вартість кредиту, терміни і сума щомісячних виплат. Індивідуальні умови складаються з 16 обов’язкових пунктів і можуть містити додаткові пункти, які повинні бути узгоджені банком і позичальником. Договір вважається укладеним, тільки якщо сторони досягли згоди за всіма цими пунктами.

При укладанні договору зверніть увагу на валюту платежу і процентну ставку, особливо уважно перевірте: графік платежів (розмір, кількість і періодичність), умови дострокових платежів і розірвання договору, штрафи та пені (вони входять в індивідуальні умови договору). Не поспішайте підписувати договір відразу. Ви маєте право на те, щоб взяти 5 днів і подумати над пропозицією. Порівнюйте пропозиції різних кредиторів і вибирайте те, що вам найкраще підходить.